Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 264383

Odnos infinitiva i prezenta u govorima sjeverozapadnoga makrosustava na otoku Pagu


Vranić, Silvana
Odnos infinitiva i prezenta u govorima sjeverozapadnoga makrosustava na otoku Pagu // Croatica et slavica Iadertina, 2 (2006), 57-72 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, znanstveni)


Naslov
Odnos infinitiva i prezenta u govorima sjeverozapadnoga makrosustava na otoku Pagu
(The Relation between the Infinitve and the Present of the Speeches Spoken on the Northwestern Makrosystem of the Island of Pag)

Autori
Vranić, Silvana

Izvornik
Croatica et slavica Iadertina (1845-6839) 2 (2006); 57-72

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni

Ključne riječi
Čakavsko narječje; govori paškoga sjeverozapadnog makrosustava; morfološke značajke prezenta; spregovne vrste
(Čakavian dialect; the local speeches on the northwestern makrosystem of the island of Pag; the morphological characteristics of present; the inflection classes)

Sažetak
U članku se utvrđuju spregovne vrste, infinitiv (osnova i nastavci) i morfološke osobitosti prezenta u mjesnim govorima sjeverozapadnoga makrosustava na otoku Pagu. Analiziraju se morfonološke alternacije (promjena suglasnika na dočetku osnove, alternacija infinitivne osnove s -ova- s prezentskom osnovom sa sufiksom -uje, prezentska osnova završava samoglasnikom na koji je prionuo suglasnik -j-...) uključujući prozodijske alternacije prezentskih oblika. Prikazuju se nastavci glagola i donose primjeri nastavaka za sve glagole koji se mijenjaju po spregovnim vrstama. Slijed glagola koji se sprežu po izdvojenim pravilima: glagoli supletivnih osnova, glagoli s prezentskim nastavkom za 1. l. jd. -u, glagoli s dvosložnim infinitivom i nepravilnim odnosom između infinitivne i prezentske osnove, glagoli s jednosložnom osnovom koja završava konsonantom i jednosložnom osnovom koja završava vokalom.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
FilologijaPOVEZANOST RADA


Projekt / tema
0009014

Ustanove
Filozofski fakultet, Rijeka

Autor s matičnim brojem:
Silvana Vranić, (202805)