Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Politika, organizacija i pravo u turizmu skripta (CROSBI ID 742733)

Druge vrste radova | ostalo

• Obrazovni materijal (nedefinirano )

Hitrec, Tomislav ; Hendija, Zvjezdana Politika, organizacija i pravo u turizmu skripta. Zagreb: Zagrebačka škola za menadžment, 2006. 179..

Podaci o odgovornosti

Hitrec, Tomislav ; Hendija, Zvjezdana

hrvatski

Politika, organizacija i pravo u turizmu skripta

Skripta, kao pomoćno didaktično sredstvo, u prvom su redu namijenjena studentima Zagrebačke škole za menadžment – Studij turizma koji slušaju jednosemestralni predmet Organizacija turizma (s pravom). Tekst je formiran sukladno nastavnom planu i programu za drugu godinu studija na spomenutoj visokoj školi te dosadašnjem iskustvu u nastavi. U nedostatku specijaliziranih udžbenika u domaćoj, pa i inozemnoj literaturi, nastavnici su pokušali približiti studentima inače vrlo kompleksu materiju što se na višim i visokim školama, te poslijediplomskim studijima uglavnom predaje kao zasebna disciplina pod nazivom Politika i organizacija turizma odnosno Pravo u turizmu (ugostiteljstvu), uz odgovarajuće jezične varijante. Građa je u ovim skriptama izložena u tri veće cjeline (dijela) i to: 1. dio) POLITIKA TURIZMA 2. dio) ORGANIZACIJA TURIZMA 3. dio) PRAVO U TURIZMU. Najprije se u svakom dijelu iznose osnovni pojmovi, potrebni za temeljito razumijevanje problematike, zatim se upoznaje sa stanjem u, za nas najznačajnijim zemljama (konkurentskim i turistički najrazvijenijim), i napokon izlaže stanje na prostoru Republike Hrvatske. Glavnina građe usredotočena je na makro aspekte Organizacije turizma koja je prezentirana na nekoliko razina. Sukladno tome, tretira se Politika turizma kao nužno mjerilo same organizacije te njezino temeljno izvorište. Treći pak dio skripata obrađuje osnove Prava u turizmu (odnosno ugostiteljstvu) jer je potrebno da studenti steknu orijentaciju i u tom segmentu proučavanja turističkog fenomena. To tim više što taj predmet ne slušaju kao zasebnu nastavnu disciplinu. Kao autori skripata svjesni smo činjenice da u tekst, osim izuzetno, nismo mogli uključiti mnoge pojedinosti, mahom iz prakse, koje međutim redovito iznosimo na predavanjima odnosno vježbama. Željeli smo ponajprije sistematizirati opsežno gradivo, namijenjeno za pripremanje pisanih testova te završnog ispita. Osim temeljnih teorijskih postavki iznosimo i odgovarajuće primjere ilustrirane najnovijim dostupnim kvantitativnim i kvalitativnim pokazateljima te očekivanim trendovima. Pregled međunarodnih organizacija povezanih s turizmom (točka 2.5.) po prvi puta se u tako iscrpnom i aktualiziranom obliku pojavljuje u domaćoj literaturi, pa može biti zanimljiv i drugim korisnicima. Važnije postavke i zaključke te bitne pojmove istakli smo zakošenim slovima, a neka nužna objašnjenja saželi smo u napomenama (fusnotama). U sam tekst uključili smo grafičke prikaze i fotografije. Svako poglavlje završava s nekoliko odabranih pitanja iz izložene tematike koja služe samo za provjeru znanja. Na kraju svake od triju tematskih cjelina je popis relevantne literature.

turizam ; politika ; pravo ; Hrvatska ; Europa

nije evidentirano

engleski

Politic, organisation and law in tourism, scripte

nije evidentirano

tourism ; politic ; law ; Croatia ; Europe

nije evidentirano

Podaci o izdanju

Zagreb: Zagrebačka škola za menadžment

179

2006.

nije evidentirano

objavljeno

Povezanost rada

Ekonomija