Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Ekološki uzgoj svinja (CROSBI ID 344956)

Ocjenski rad | diplomski rad

Radoević, Zrinka Ekološki uzgoj svinja / Pavičić, Željko (mentor); Zagreb, Veterinarski fakultet, Zagreb, . 2006

Podaci o odgovornosti

Radoević, Zrinka

Pavičić, Željko

hrvatski

Ekološki uzgoj svinja

Ekološko stočarstvo je uzgoj životinja koji se temelji na držanju svake životinjske vrste u što prirodnijem okolišu i zapravo je alternativa konvencionalnom stočarstvu. Naime, dosadašnja stočarska proizvodnja se većinom temeljila na uzgoju velikog broja životinja na malom prostoru, pri čemu se uvjeti držanja nisu prilagođavali dobrobiti životinja, već stvaranju što većeg profita. U takvim uvjetima držanja životinje većinom pate, trpe bolove i zbog siromašnog okoliša ne mogu ispoljiti vladanje specifično za svoju vrstu. Zbog toga je u posljednjih desetak godina u razvijenim zemljama doneseno više zakonskih propisa koji postavljaju humanija načela u uzgoju radi zadovoljenja dobrobiti životinja. U ekološkom stočarstvu se upravo primjenjuje takav pristup uzgoja, uz očuvanje okoliša i proizvodnju visoko vrijednih namirnica u prehrani ljudi. Temelji se na zakonskoj regulativi relativno novijeg datuma, koja je u zemljama Europske Unije donesena 1999. godine, a u našoj zemlji 2002. godine. Ekološkim stočarstvom danas se u Europi bavi razmjerno mali broj gospodarstava, što vrijedi za ekološkom (organskom) proizvodnjom svinjskog mesa. Naime, organski proizvedene svinje čine još uvijek mali udjel u ukupnom svinjogojstvu razvijenih zemalja. Tako je, primjerice, u Danskoj od 20 milijuna proizvedenih svinja godišnje, svega 0, 03 posto uzgojeno na ekološki način. Međutim, sve veća potražnja organski proizvedene svinjetine u Njemačkoj, Velikoj Britaniji i ostalim članicama EU povećava interes za ovaj oblik proizvodnje. Naša zemlja obzirom na geografski položaj, klimatske specifičnosti, čisti okoliš i kvalitetne pašnjake može u budućnosti proizvoditi takvu vrstu hrane ne samo za potrebe vlastitog stanovništva, već i za inozemno tržište. U diplomskom radu su obrađeni svi čimbenici koji određuju ekološki način uzgoja svinja, a mogu poslužiti u edukativne svrhe svim zainteresiranima za ovim vidom svinjogojske proizvodnje.

svinje; ekološki uzgoj

nije evidentirano

engleski

Ecological breeding of pigs

nije evidentirano

pigs; ecological breeding

nije evidentirano

Podaci o izdanju

39

11.07.2006.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Veterinarski fakultet, Zagreb

Zagreb

Povezanost rada

Veterinarska medicina