Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Kakvoća livanjskog sira proizvodnje livanjske mljekare (CROSBI ID 344948)

Ocjenski rad | magistarski rad (mr. sc. i mr. art.)

Marijan, Željko Kakvoća livanjskog sira proizvodnje livanjske mljekare / Hadžiosmanović, Mirza (mentor); Zagreb, Veterinarski fakultet, Zagreb, . 2006

Podaci o odgovornosti

Marijan, Željko

Hadžiosmanović, Mirza

hrvatski

Kakvoća livanjskog sira proizvodnje livanjske mljekare

Prema rezultatima kemijskih analiza zrelog sira vidljivo je da odstupanja suhe tvari i masti u suhoj tvari od deklariranih sadržaja. Prema sadržaju vode u bezmasnoj tvari sira livanjski sir pripada skupini tvrdih i vrlo tvrdih sireva, u kojoj se nalaze i sirevi za ribanje. Daljnjim istraživanjem treba utvrditi i precizirati tehnološke normative, posebice zrenja i skladištenja, koji će osigurati zadane vrijednosti kemijskog sastava sira. Rezultati bakterioloških analiza zrelog sira pokazuju da je najčešće utvrđena prisutnost Escherichia coli. Premda se radi o preradi pasteriziranog i baktofugiranog mlijeka, pozitivni nalaz Escherichia coli u određenom broju uzoraka upućuje na moguće higijenske propuste tijekom proizvodnje, odnosno na potrebu podizanja razine sanitacijskih mjera i njihove kontrole. Po svojem prosječnom kemijskom sastavu i organoleptičkim svojstvima livanjski sir proizveden u mljekari "Livno" pripada grupi autohtonih dinarskih tvrdih masnih kravljih sireva za rezanje, specifičnih i prepoznatljivih svojstava mirisa i okusa. Ocjenjivanjem organoleptičke kakvoće istraživanih sireva utvrđeno je da srednja vrijednost ocjene organoleptičkih svojstava svih ocjenjivanih uzoraka sira iznosi 17, 80, što bi odgovaralo I razredu kakvoće. Ako se pak pojedinačne ocjene uzoraka svrstaju u razrede kakvoće, najveći broj uzoraka (66, 67 %) ostvario je I razred kakvoće, dok je u extra kvaliteti 33, 33 % uzoraka sira. Kod istraživanih šarži livanjskog sira utvrđeno je visoko kaliranje sira, odnosno tijek smanjenja njegovog prinosa i povećanja utroška mlijeka za 1 kg sira. Daljnjim israživanjem treba utvrditi koliko kemijski sastav upotrijebljenog mlijeka, te uvjeti zrenja i skladištenja sira utječu na razinu vrijednosti ovih ekonomski važnih parametara.

livanjski sir; kakvoća; livanjska mljekara

nije evidentirano

engleski

Quality of Livanj cheese production of Livanj cheese dairy

nije evidentirano

Livanj cheese; quality; Livanj cheese dairy

nije evidentirano

Podaci o izdanju

52

01.09.2006.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Veterinarski fakultet, Zagreb

Zagreb

Povezanost rada

nije evidentirano