Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Istraživanje kakvoće i mikrobiološke ispravnosti gotovih obroka u pripremnicama hrane Hrvatske Vojske (CROSBI ID 344940)

Ocjenski rad | magistarski rad (mr. sc. i mr. art.)

Ričko, Željko Istraživanje kakvoće i mikrobiološke ispravnosti gotovih obroka u pripremnicama hrane Hrvatske Vojske / Kozačinski, Lidija (mentor); Zagreb, Veterinarski fakultet, Zagreb, . 2006

Podaci o odgovornosti

Ričko, Željko

Kozačinski, Lidija

hrvatski

Istraživanje kakvoće i mikrobiološke ispravnosti gotovih obroka u pripremnicama hrane Hrvatske Vojske

U radu su izneseni rezultati mikrobiološke pretrage uzoraka gotovih jela i obrisaka uzetih u pripremnicama hrane. U uzorcima gotovih jela (n=20) nisu utvrđene bakterije Escherichia coli, Staphylococcus aureus, Salmonella spp., Listeria monocytogenes ni sulfitreducirajuće klostridije. Dva uzorka nisu zadovoljila odredbe postojećih propisa zbog povećanog broja aerobnih mezofilnih bakterija. Od ukupno 468 pretraženih uzoraka obrisaka s pribora njih 22 (4, 7%) nije zadovoljavalo normative mikrobiološke čistoće. Razlogom mikrobiološke neispravnosti bio je povećani ukupni broj aerobnih mezofilnih bakterija, nalaz enterobakterija te u jednom slučaju enterokoka. Od ukupno 40 pretraženih uzoraka obrisaka dlanova djelatnika u pripremnicama hrane (20 uzoraka u direktnom i 20 uzoraka u indikrektnom dodiru s hranom) odredbe postojećih propisa nije zadovoljilo pet uzoraka obrisaka dlanova djelatnika uposlenih u pripremi hrane te četiri obriska dlanova djelatnika uposlenih u neizravnom dodiru s hranom zbog povećanog broja bakteirja. Na osnovi rezultata bakteriološke pretrage brisova s dlanova i pribora u pripremnicama hrane može se zaključiti da je mikrobiološka čistoća u pripremnicama hrane zadovoljavajuća. Energetska vrijednost obroka (n = 20) iznosila je od najmanje 439 kJ do najviše 17242 kJ.

kakvoća; mikrobiološka ispravnost; gotova jela

nije evidentirano

engleski

Research on quality and microbiological safety of meal in food preparation room of Croatian Army

nije evidentirano

quality; microbiological quality; meal

nije evidentirano

Podaci o izdanju

40

25.05.2006.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Veterinarski fakultet, Zagreb

Zagreb

Povezanost rada

nije evidentirano