Istraživanje kakvoće i mikrobiološke ispravnosti gotovih obroka u pripremnicama hrane Hrvatske Vojske (CROSBI ID 344940)
Ocjenski rad | magistarski rad (mr. sc. i mr. art.)
Podaci o odgovornosti
Ričko, Željko
Kozačinski, Lidija
hrvatski
Istraživanje kakvoće i mikrobiološke ispravnosti gotovih obroka u pripremnicama hrane Hrvatske Vojske
U radu su izneseni rezultati mikrobiološke pretrage uzoraka gotovih jela i obrisaka uzetih u pripremnicama hrane. U uzorcima gotovih jela (n=20) nisu utvrđene bakterije Escherichia coli, Staphylococcus aureus, Salmonella spp., Listeria monocytogenes ni sulfitreducirajuće klostridije. Dva uzorka nisu zadovoljila odredbe postojećih propisa zbog povećanog broja aerobnih mezofilnih bakterija. Od ukupno 468 pretraženih uzoraka obrisaka s pribora njih 22 (4, 7%) nije zadovoljavalo normative mikrobiološke čistoće. Razlogom mikrobiološke neispravnosti bio je povećani ukupni broj aerobnih mezofilnih bakterija, nalaz enterobakterija te u jednom slučaju enterokoka. Od ukupno 40 pretraženih uzoraka obrisaka dlanova djelatnika u pripremnicama hrane (20 uzoraka u direktnom i 20 uzoraka u indikrektnom dodiru s hranom) odredbe postojećih propisa nije zadovoljilo pet uzoraka obrisaka dlanova djelatnika uposlenih u pripremi hrane te četiri obriska dlanova djelatnika uposlenih u neizravnom dodiru s hranom zbog povećanog broja bakteirja. Na osnovi rezultata bakteriološke pretrage brisova s dlanova i pribora u pripremnicama hrane može se zaključiti da je mikrobiološka čistoća u pripremnicama hrane zadovoljavajuća. Energetska vrijednost obroka (n = 20) iznosila je od najmanje 439 kJ do najviše 17242 kJ.
kakvoća; mikrobiološka ispravnost; gotova jela
nije evidentirano
engleski
Research on quality and microbiological safety of meal in food preparation room of Croatian Army
nije evidentirano
quality; microbiological quality; meal
nije evidentirano
Podaci o izdanju
40
25.05.2006.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Veterinarski fakultet, Zagreb
Zagreb