Ocjena kakvoće svježeg sirovog mlijeka individualnih proizvođača (CROSBI ID 344937)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Vragović, Natalija
Hadžiosmanović, Mirza
hrvatski
Ocjena kakvoće svježeg sirovog mlijeka individualnih proizvođača
Mlijeko je vrlo vrijedna namirnica u ljudskoj prehrani, stoga je higijenska ispravnost sirovog mlijeka važna, osobito u uvjetima prerade i glavni je čimbenik kakvoće gotovih proizvoda. Kakvoća sirovog mlijeka temeljna je pretpostavka za uspješnu preradu. Za kvalitetu preradbenih osobina važan je kemijski sastav, pa su kemijski parametri uključeni u sustav plaćanja sirovog mlijeka individualnih proizvođača. Higijenska ispravnost i kakvoća mlijeka temeljni su pokazatelj higijenskih uvjeta u proizvodnji i postupku s mlijekom te odlučujući čimbenik njihove gospodarske valorizacije, kao namirnice za proizvodnju mliječnih proizvoda. Na temelju dobivenih rezultata može se zaključiti da je potreba uspostave SLKM i jedinstvenog sustava kontrole kvalitete mlijeka potvrđena, provodi se, opravdava dosadašnja očekivanja i treba je dalje razvijati.
mlijeko; kakvoća
nije evidentirano
engleski
Evaluate for the quality of fresh raw milk for individual producers.
nije evidentirano
milk; quality
nije evidentirano
Podaci o izdanju
38
29.03.2006.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Veterinarski fakultet, Zagreb
Zagreb