Mikrobiološka ispravnost gotovih jela u restoranima studentske prehrane (CROSBI ID 344936)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Mijatović, Tamara
Kozačinski, Lidija
hrvatski
Mikrobiološka ispravnost gotovih jela u restoranima studentske prehrane
U radu su prikazani rezultati mikrobiološke pretrage 217 uzoraka gotovih jela koja se prema određenoj dinamici uzorkuju u 11 restauracija zatvorenog tipa "Studentskog centra". Pretraženi uzorci gotovih jela i kolača pripremljenih u "Prehrani" Studentskog Centra u Zagrebu zadovoljavali su odredbe Pravilnika o mikrobiološkim standardima za namirnice (NN 46/94) i Pravilnika o izmjenama i dopunama Pravilnika o mikrobiološkim standardima za namirnice (NN 20/01, 40/01, 125/03, 32/04). Pretragom uzoraka smrznutog tekućeg žumanjka i smrznutog tekućeg bjelanjka koji služe kao sirovina u pripremi kolača utvrđen je povećani ukupni broj aerobnih mezofilnih bakterija i enterobakterija (žumanjak) odnosno enterobakterija (bjelanjak). Mikrobiološkoj ispravnosti gotovih jela u restauracijama zatvorenog tipa SC-a u Zagrebu rezultat je u prvom redu svakodnevne kontrola namirnica (popratna dokumentacija, senzorna svojstva, stupanj ohlađenosti namirnica koje se čuvaju u hladnjaku), ali i osmišljen program edukacije uposlenika.
mikrobiološka ispravnost; gotova jela
nije evidentirano
engleski
Microbial quality of ready-to-eat foods in students restaurants
nije evidentirano
microbial quality; ready to eat products
nije evidentirano
Podaci o izdanju
38
03.02.2006.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Veterinarski fakultet, Zagreb
Zagreb