Senzorska analiza u razvoju novog proizvoda aromatizirane vode (CROSBI ID 344933)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Gajari, Aleksandra
Perl Pirički, Antonija
hrvatski
Senzorska analiza u razvoju novog proizvoda aromatizirane vode
Cilj ovoga rada bio je razviti novu aromatiziranu vodu za piće. Senzorska procjena uzoraka provodila se metodom profila okusa. Ova metoda ubraja se u deskriptivne metode kojima se nastoje identificirati i kvantificirati senzorske karakteristike proizvoda. U procjeni senzorskih karakteristika sudjelovala je panel skupina koja se sastojala od 7 treniranih senzorskih analitičara čiji je zadatak bio odabrati onu aromu koja je najbolje odgovarala aromatiziranoj vodi s okusom jagode (aroma lubenice, rabarbare, ploda bazge, cvijeta bazge, kivija i višnje). Senzorska procjena obuhvatila je 3 skupine testova pomoću kojih je bio odabran uzorak aromatizirane vode s okusom jagode i lubenice uz dodatke različitih nutrijenata (fruktoze u koncentraciji 25 g/l ; limunske kiseline u koncentraciji 1, 45 g/l ; te arome lubenice u koncentraciji 0, 15 g/l i arome jagode u koncentraciji 0, 55 g/l).
aromatizirana voda; metoda profila okusa
nije evidentirano
engleski
Sensory evaluation in developing of new product of aromatized water
nije evidentirano
aromatized water; taste profile method
nije evidentirano
Podaci o izdanju
39
08.03.2006.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Osijek