Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 263192

Stavovi i potrošnja turista u cestovnim vozilima na putovanju do primorskih odredišta u Hrvatskoj 2005.


Horak, Siniša; Marušić, Zrinka; Mezak, Višnja
Stavovi i potrošnja turista u cestovnim vozilima na putovanju do primorskih odredišta u Hrvatskoj 2005., 2006. (studija).


CROSBI ID: 263192 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Stavovi i potrošnja turista u cestovnim vozilima na putovanju do primorskih odredišta u Hrvatskoj 2005.
(Attitudes and expenditures of tourists in motor road vehicles on the journey to Croatian coastal destinations 2005)

Autori
Horak, Siniša ; Marušić, Zrinka ; Mezak, Višnja

Izvornik
Institut za turizam, Zagreb

Vrsta, podvrsta
Ostale vrste radova, studija

Godina
2006

Ključne riječi
turizam; cestovni promet; primorska odredišta; Hrvatska
(tourism; road traffic; coastal destinations; Croatia)

Sažetak
Glavni cilj istraživanja ''Stavovi i potrošnja turista u cestovnim vozilima na putovanju do primorskih odredišta u Hrvatskoj – TOMAS Tranzit 2005'' je dobivanje osnovnih kvalitativnih i kvantitativnih informacija o turističkoj potražnji i potrošnji tijekom putovanja turista po hrvatskim cestovnim prometnicama do primorskih odredišta. Kako se radi o istraživanju koje se u Hrvatskoj provodi po prvi puta, cilj istraživanja je, također, postavljanje i testiranje metodologije istraživanja. Sadržaj istraživanja definiran je na temelju pregleda inozemnih iskustava te osnovne metodologije TOMAS istraživanja (Institut za turizam 2002., 2005.), a obuhvaća sljedeće: • socio-demografska obilježja putnika, • glavna obilježja putovanja po cestovnim prometnicama do primorskih odredišta u Hrvatskoj, • glavne prednosti i slabosti turističke ponude uz cestovne prometnice, • konkurentnost ponude uz hrvatske autoceste u odnosu na istu ponudu konkurentskih zemalja, • prosječnu potrošnju gostiju ostvarenu tijekom putovanja do primorskih odredišta po cestovnim prometnicama u Hrvatskoj i strukturu te potrošnje te • opće stavove o putovanju gostiju koji posjećuju naše primorske destinacije. Važno je napomenuti da se ovim istraživanjem istražuju obilježja putovanja putnika/turista u samo jednom smjeru, tj. prilikom dolaska u odredište i to onih koji su ostvarili barem jedno noćenje u komercijalnom smještaju. Istraživanje obrasca ponašanja turista na povratku, koji ne mora biti identičan onom u dolasku, nije obuhvaćeno zbog u potpunosti drugačije metodologije istraživanja koja zahtijeva anketiranje gostiju na graničnim prijelazima, a ne u primorskim odredištima, što zbog financijskih ograničenja nije bilo moguće provesti u okviru ovog istraživanja. U istraživanju TOMAS Tranzit 2005 podaci su se prikupljali metodom osobnog intervjua s gostima koji su bili na početku svog odmora u primorskim destinacijama u Hrvatskoj. Osnovni instrument prikupljanja podataka bio je upitnik, tiskan na jednom arku, na deset jezika: hrvatskom, njemačkom, engleskom, talijanskom, francuskom, slovenskom, češkom, slovačkom, poljskom i mađarskom.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
EkonomijaPOVEZANOST RADA


Projekti:
0126002
0126001

Ustanove:
Institut za turizam, Zagreb

Profili:

Avatar Url Zrinka Marušić (autor)

Avatar Url Siniša Horak (autor)


Citiraj ovu publikaciju

Horak, Siniša; Marušić, Zrinka; Mezak, Višnja
Stavovi i potrošnja turista u cestovnim vozilima na putovanju do primorskih odredišta u Hrvatskoj 2005., 2006. (studija).
Horak, S., Marušić, Z. & Mezak, V. (2006) Stavovi i potrošnja turista u cestovnim vozilima na putovanju do primorskih odredišta u Hrvatskoj 2005.. Institut za turizam, Zagreb. Studija.
@unknown{unknown, year = {2006}, keywords = {turizam, cestovni promet, primorska odredi\v{s}ta, Hrvatska}, title = {Stavovi i potro\v{s}nja turista u cestovnim vozilima na putovanju do primorskih odredi\v{s}ta u Hrvatskoj 2005.}, keyword = {turizam, cestovni promet, primorska odredi\v{s}ta, Hrvatska} }
@unknown{unknown, year = {2006}, keywords = {tourism, road traffic, coastal destinations, Croatia}, title = {Attitudes and expenditures of tourists in motor road vehicles on the journey to Croatian coastal destinations 2005}, keyword = {tourism, road traffic, coastal destinations, Croatia} }
Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font