Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 263078

Adsorpcija fenola na aktivnom ugljenu


Perić, Jelena; Trgo, Marina; Dabić, Pero
Adsorpcija fenola na aktivnom ugljenu // Sažeci XV.hrvatskog skupa kemičara i kemijskih inženjera / M. Gojo ; N. Trajkov ; S. Smolec (ur.).
Zagreb: Hrvatsko društvo kemijskih inženjera i tehnologa, Hrvatsko kemijsko društvo, 1997. (poster, domaća recenzija, sažetak, znanstveni)


Naslov
Adsorpcija fenola na aktivnom ugljenu
(The adsorption of phenols on activated carbon)

Autori
Perić, Jelena ; Trgo, Marina ; Dabić, Pero

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni

Izvornik
Sažeci XV.hrvatskog skupa kemičara i kemijskih inženjera / M. Gojo ; N. Trajkov ; S. Smolec - Zagreb : Hrvatsko društvo kemijskih inženjera i tehnologa, Hrvatsko kemijsko društvo, 1997

Skup
XV. hrvatski skup kemičara i kemijskih inženjera

Mjesto i datum
Opatija, Hrvatska, 24-27.03.1997

Vrsta sudjelovanja
Poster

Vrsta recenzije
Domaća recenzija

Ključne riječi
Adsorpcija; fenol; aktivni ugljen; krivulja proboja
(Adsorption; phenol; activated carbon; breakthrough curve)

Sažetak
Adsorpcija fenola iz sintetične otpadne vode ispitivana je pri ravnotežnim uvjetima i dinamičkom metodom u koloni sa stacionarnim slojem aktivnog ugljena, s ciljem određivanja uvjeta pri kojima bi se vršila adsorpcija fenola iz otpadnih voda. Eksperimentalni rezultati ravnotežne adsorpcije uspoređeni su s modelima Langmuirove i Freundlichove izoterme. Parametri modela izračunati su metodom najmanjih kvadrata, i za temperaturu 21°C Freundlichova izoterma glasi: x/m=0.0179 C^0.457. Dinamičkom metodom sa stacionarnim slojem aktivnog ugljena određena je adsorpcijska krivulja tipičnog "S" oblika, iz koje je određena točka proboja i točka zasićenja, te je izračunata visina adsorpcijske zone. Za izračunavanje visine adsorpcijske zone primjenjen je i matematički model, koji se temelji na ravnotežnim podacima Freundlichove izoterme.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Kemijsko inženjerstvoPOVEZANOST RADA


Projekt / tema
011007

Ustanove
Kemijsko-tehnološki fakultet, Split