Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 262763

O katalogu : izbor iz radova


Verona, Eva
O katalogu : izbor iz radova, Zagreb: Hrvatsko knjižničarsko društvo, Nacionalna i sveučilišna knjižnica, Filozofski fakultet, 2005 (monografija)


CROSBI ID: 262763 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
O katalogu : izbor iz radova
(Selected writings on the catalogue)

Autori
Verona, Eva

Ostali urednici
Horvat, Aleksandra

Vrsta, podvrsta i kategorija knjige
Autorske knjige, monografija, znanstvena

Izdavač
Hrvatsko knjižničarsko društvo, Nacionalna i sveučilišna knjižnica, Filozofski fakultet

Grad
Zagreb

Godina
2005

Stranica
491 str.

ISBN
953-6001-31-4

Ključne riječi
Verona; Eva - katalogizacija - bibliografija
(Verona; Eva - cataloguing - bibliography)

Sažetak
O stotoj godišnjici rođenja Eve Verone, Hrvatsko knjižničarsko društvo, čijem je osnivanju ona pridonijela, Nacionalna i sveučilišna knjižnica u kojoj je provela svoj radni vijek i Katedra za bibliotekarstvo Filozofskog fakulteta u Zagrebu, na kojoj je studentima predavala predmet Bibliotečni katalozi u teoriji i praksi i postala prvom knjižničarkom izabranom u zvanje redovitog profesora, odlučili su pripremiti i objaviti izbor iz njezinih važnijih, a u nas manje poznatih radova o katalogu. "Danas se čini posve jasnim da je bibliotekarstvo u svojoj osnovi međunarodna disciplina, koja počiva na skupu opće prihvaćenih pravila i normi" , konstatacija je kojom započinje predgovor urednice Aleksandre Horvat, a zatim ukratko upoznaje čitatelja s prilikama u knjižničarstvu 20. stoljeća dajući odgovor na pitanje zašto je za ova knjiga objavljena u pravo vrijeme: "Danas, kad smo ponovno sučeljeni s potrebom usvajanja kataložnog pravilnika, koji bi bio prihvatljiv u tehnološki promijenjenoj sredini, koju obilježava postojanje novih vrsta građe, povećan broj zadaća kataloga, asocijativno traženje i pronalaženje zapisa, Veronini teoretski radovi o katalogu ponovno postaju važni, jer nam omogućuju da razumijemo ustroj i zadaće kataloga kao pomagala u kojemu je izloženo svjetsko znanje." Ističe se kako "Eva Verona sudjeluje u međunarodnim zbivanjima od samoga početka, za sudjelovanje je posve pripremljena, ne samo svojim dotadašnjim radom u Sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu, već i svojim detaljnim poznavanjem teoretskih i praktičnih aspekata knjižničnih kataloga, kataložnih pravila, pravilnika i nacionalnih bibliografija. Između 1951. i 1975. godine nastali su njezini najznačajniji radovi posvećeni ustrojstvu abecednog kataloga, koji će poslužiti kao temelj za izradu Pravilnika i priručnika za izradbu abecednih kataloga, njezina najvažnijeg djela. Izraditi nacionalni kataložni pravilnik mogla je, dakako, samo izvrsno naobražena osoba s velikim poznavanjem svoje sredine, ali i svijeta... Rješenja za koja se Eva Verona odlučila u pravilniku bila su ona o kojima je pisala u svojim radovima o abecednom katalogu i koja su u tim radovima detaljno uspoređena s dotadašnjom domaćom i svjetskom praksom i obrazložena."

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Informacijske i komunikacijske znanosti

Napomena
Tekst usporedo na hrv. i engl. jeziku.POVEZANOST RADA


Projekti:
0130530

Ustanove:
Filozofski fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Gordana Mikulić (prevoditelj)

Avatar Url Eva Verona (autor)


Citiraj ovu publikaciju

Verona, Eva
O katalogu : izbor iz radova, Zagreb: Hrvatsko knjižničarsko društvo, Nacionalna i sveučilišna knjižnica, Filozofski fakultet, 2005 (monografija)
Verona, E. (2005) O katalogu : izbor iz radova. Zagreb, Hrvatsko knjižničarsko društvo, Nacionalna i sveučilišna knjižnica, Filozofski fakultet.
@book{book, author = {Verona, E.}, collectioneditor = {Horvat, Aleksandra}, translator = {Mikuli\'{c}, Gordana}, year = {2005}, pages = {491 str.}, keywords = {Verona, Eva - katalogizacija - bibliografija}, isbn = {953-6001-31-4}, title = {O katalogu : izbor iz radova}, keyword = {Verona, Eva - katalogizacija - bibliografija}, publisher = {Hrvatsko knji\v{z}ni\v{c}arsko dru\v{s}tvo, Nacionalna i sveu\v{c}ili\v{s}na knji\v{z}nica, Filozofski fakultet}, publisherplace = {Zagreb} }
@book{book, author = {Verona, E.}, collectioneditor = {Horvat, Aleksandra}, translator = {Mikuli\'{c}, Gordana}, year = {2005}, pages = {491 str.}, keywords = {Verona, Eva - cataloguing - bibliography}, isbn = {953-6001-31-4}, title = {Selected writings on the catalogue}, keyword = {Verona, Eva - cataloguing - bibliography}, publisher = {Hrvatsko knji\v{z}ni\v{c}arsko dru\v{s}tvo, Nacionalna i sveu\v{c}ili\v{s}na knji\v{z}nica, Filozofski fakultet}, publisherplace = {Zagreb} }
Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font