Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Analiza knjige – Leo Pessini: „Distanazija – do kada produžavati život“ (CROSBI ID 520615)

Prilog sa skupa u zborniku | izvorni znanstveni rad | međunarodna recenzija

Sorta-Bilajac, Iva ; Šegota, Ivan Analiza knjige – Leo Pessini: „Distanazija – do kada produžavati život“ // Palijativna skrb u Hrvatskoj i svijetu : sažeci i članci s Prvog kongresa palijativne skrbi Hrvatske 2006. i Petog simpozija hospicija i palijativne skrbi 2004. / Jušić, Anica (ur.). Zagreb: Hrvatsko društvo za palijativnu medicinu Hrvatskog liječničkog zbora, 2006. str. 147-153

Podaci o odgovornosti

Sorta-Bilajac, Iva ; Šegota, Ivan

hrvatski

Analiza knjige – Leo Pessini: „Distanazija – do kada produžavati život“

Knjiga Brazilca prof.dr.sc. Lea Pessinija "Distanazija - do kada produžavati život?" - koja je objavljena 2001. u Sao Paolu, a u nas u Rijeci 2004. - prožeta je mišlju da su život i smrt dva nerazdvojna pola ljudske stvarnosti i da je za svaki od njih potrebno stanovito znanje i umijeće. Na jednoj strani to je umijeće življenja a na drugoj umijeće umiranja. Potonje je dosad u odnosu na prvo bilo uvelike potiskivano ili čak ignorirano, no danas ono dobiva podjednaku važnost kao i umijeće življenja. Naime, u vremenu u kojem živimo sve je razvidnije da treba moći i znati umrijeti u dostojanstvu i bez boli i patnji, a ne samo živjeti u blagodati i miru. Zbog toga se nikad nije tako učestalo i u različitim društvenim krugovima i na svim stranama svijeta raspravljalo o pitanjimja smrti i umiranja kao danas. Manje više sve te rasprave kreću se oko pojma eutanazije - koji je vrlo star i dobro poznat pojam sa svim svojim varijantama i komponentama - i u pravilu završavaju izjašnjavanjem "za" ili "protiv". S ovom, pak, knjigom i uvođenjem pojma „ distanazija“ u svjetsku i hrvatsku bioetičku literaturu, takvim se raspravama otvaraju šire pespektive i pruža bogatija argumentacija za produbljeno promišljanje spona života i smrti.

bioetika ; smrt ; terapijska ustrajnost ; autonomija

nije evidentirano

engleski

Book analisys - Leo Pessini: „Dysthanasia – Untill when to prolong life?

nije evidentirano

bioethics ; death ; medical futility ; personal autonomy

nije evidentirano

Podaci o prilogu

147-153.

2006.

objavljeno

Podaci o matičnoj publikaciji

Palijativna skrb u Hrvatskoj i svijetu : sažeci i članci s Prvog kongresa palijativne skrbi Hrvatske 2006. i Petog simpozija hospicija i palijativne skrbi 2004.

Jušić, Anica

Zagreb: Hrvatsko društvo za palijativnu medicinu Hrvatskog liječničkog zbora

953-98783-3-0

Podaci o skupu

Prvi kongres palijativne skrbi Hrvatske s međunarodnim sudjelovanjem povodom Svjetskog dana hospicija i palijativne skrbi – 07. lisopada 2006.

pozvano predavanje

05.10.2006-07.10.2006

Zagreb, Hrvatska

Povezanost rada

Kliničke medicinske znanosti, Filozofija, Teologija