Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 262380

Struktura prirodne obnove preborne sastojine u uvjetima povećanja intenziteta preborne sječe


Čavlović, Juro; Božić, Mario; Teslak, Krunoslav; Vedriš, Mislav
Struktura prirodne obnove preborne sastojine u uvjetima povećanja intenziteta preborne sječe // Glasnik za šumske pokuse, Posebno izdanje 5 (2006), 433-442 (međunarodna recenzija, članak, znanstveni)


Naslov
Struktura prirodne obnove preborne sastojine u uvjetima povećanja intenziteta preborne sječe
(Natural regeneration structure of a selection stand under conditions of increased intensity of selection cut)

Autori
Čavlović, Juro ; Božić, Mario ; Teslak, Krunoslav ; Vedriš, Mislav

Izvornik
Glasnik za šumske pokuse (0352-3861) Posebno izdanje 5 (2006); 433-442

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni

Ključne riječi
Preborno gospodarenje; preborna sastojina; intenzitet preborne sječe; prirodna obnova; priljev; jela; obična bukva
(Selection management; selection stand; selection cut intensity; natural regeneration; recruitment; silver fir; European beech)

Sažetak
Problemi gospodarenja prebornim šumama u Hrvatskoj se danas očituju u nepovoljnoj strukturi sastojina (prezastupljenost stabala velikih dimenzija, nepostojanje vertikalne strukture sastojina i izostanak zadovoljavajuće prirodne obnove sastojina). Ovim se radom istražuje u kojoj je mjeri postojao utjecaj gospodarenja (propisani i izvršeni intenziteti prebornih sječa) na kretanje strukture i obnove sastojina. Istraživanje se jednim dijelom odnosi na razinu šume (uređajni razred jele i bukve), gdje je na temelju proteklih programa gospodarenja analizirano gospodarenje i razvoj strukture sastojina tijekom 50-godišnjeg razdoblja. Drugi se dio odnosi na razinu jedne preborne sastojine u kojoj je izvršena detaljna izmjera strukture sastojine, debljinskoga prirasta i prirodne obnove prije preborne sječe (2000. godina), te ista izmjera 5 godina nakon preborne sječe sa značajno većim intenzitetom sječe (24%) u odnosu na prethodne ophodnjice. U radu je, osim toga, razmotrena primjena formule za određivanje etata po formuli razlike drvne zalihe prije i poslije sječe (Klepčeva formula) u uvjetima nepravilne strukture i niskoga postotka volumnoga prirasta. Utvrđeno je da se uz prosječni intenzitet sječa od 17%, tijekom 50-godišnjeg razdoblja postupno nagomilala zrela drvna zaliha u šumi. U istraživanoj su se sastojini pokazale povoljne promjene u strukturi i prirodnoj obnovi sastojine već 5 godina nakon preborne sječe jačega intenziteta (24%).

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
ŠumarstvoPOVEZANOST RADA


Projekt / tema
0068105

Ustanove
Šumarski fakultet, Zagreb

Časopis indeksira:


  • Scopus