Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 262195

Imunološki sustav i stres ; previše dobrog nije uvijek zdravo


Gotovac, Katja; Vidović, Anđelko; Sabioncello, Ante; Dekaris, Dragan
Imunološki sustav i stres ; previše dobrog nije uvijek zdravo // 1. hrvatski interdisciplinarni simpozij "Stres na radnom mjestu"
Zagreb, Hrvatska, 2006. (pozvano predavanje, domaća recenzija, neobjavljeni rad, stručni)


Naslov
Imunološki sustav i stres ; previše dobrog nije uvijek zdravo
(Immune system and stress - to good is not always sound)

Autori
Gotovac, Katja ; Vidović, Anđelko ; Sabioncello, Ante ; Dekaris, Dragan

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, neobjavljeni rad, stručni

Skup
1. hrvatski interdisciplinarni simpozij "Stres na radnom mjestu"

Mjesto i datum
Zagreb, Hrvatska, 13-14.10.2006

Vrsta sudjelovanja
Pozvano predavanje

Vrsta recenzije
Domaća recenzija

Ključne riječi
prirodna imunost; stečena imunost; akutni/kronični stres
(nature immunity; adaptive immunity; acute/chronic stress)

Sažetak
Imunološki sustav djeluje kao mreža stanica i staničnih produkata koji nas svojom suradnjom štite od napada patogenih organizama, virusa, bakterija i parazita koje nazivamo antigenima. To je precizno uravnotežen sustav koji, kada je obavio zadatak, koristi brojne načine samokontrole kako bi spriječio oštećenja vlastitog organizma. Kako bi se uspješno nosili s iznenadnim promjenama u okolini naš je organizam opskrbljen nizom fizioloških mehanizama koje nazivamo stresna reakcija. Stresna reakcija je koristan i organizmu potreban odgovor koji nam služi da se izvučemo iz stresne situacije. Imunološki sustav sudjeluje u mehanizmima stresne reakcije no njegovo funkcioniranje ovisi o tome da li je stresna reakcija akutna ili kronična. Akutni stresori oslobađaju stresne hormone koji imunološkom sustavu prenose upozoravajuće signale i potiču ga na pripremu za obranu od moguće infekcije. Kronični stresori, kojima ne vidimo kraj ili koji su izvan naše kontrole, nasuprot, oslabljuju imunološki sustav. Kod osoba pod kroničnim stresom fina ravnoteža te mehanizmi kontrole unutar imunološkog sustava su narušeni. Komunikacija između stanica više nije optimalna i cijeli sustav postaje nestabilan i neučinkovit. Pojedine stanice su pretjerano aktivne čime sprječavaju druge stanice da uspješno izvrše svoje zadaće i funkcioniraju kako je potrebno. Uslijed trajno povišene razine stresnih hormona stanice imunološkog sustava mogu se priviknuti i prihvatiti upozoravajuće signale kao normalno stanje. U takvom stanju ne mogu reagirati na nove podražaje i ako se susretnu s antigenom biti će manje učinkovite. Tada govorimo o imunosupresiji. S druge strane, zbog neprekidnog "stanja pripravnosti", u slučaju kada nema antigena, imunološki sustav svoje djelovanje greškom može usmjeriti protiv vlastitog organizma što je osnova za razvoj autoimunih oboljenja.

Izvorni jezik
HrvatskiPOVEZANOST RADA


Projekt / tema
0021003

Ustanove
Imunološki zavod d.d.

Citiraj ovu publikaciju

Gotovac, Katja; Vidović, Anđelko; Sabioncello, Ante; Dekaris, Dragan
Imunološki sustav i stres ; previše dobrog nije uvijek zdravo // 1. hrvatski interdisciplinarni simpozij "Stres na radnom mjestu"
Zagreb, Hrvatska, 2006. (pozvano predavanje, domaća recenzija, neobjavljeni rad, stručni)
Gotovac, K., Vidović, A., Sabioncello, A. & Dekaris, D. (2006) Imunološki sustav i stres ; previše dobrog nije uvijek zdravo. U: 1. hrvatski interdisciplinarni simpozij "Stres na radnom mjestu".
@article{article, year = {2006}, keywords = {nature immunity, adaptive immunity, acute/chronic stress}, title = {Immune system and stress - to good is not always sound}, keyword = {nature immunity, adaptive immunity, acute/chronic stress}, publisherplace = {Zagreb, Hrvatska} }