Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Uklanjanje olova iz vodenih otopina na prirodnom zeolitu postupkom u koloni (CROSBI ID 758735)

Druge vrste radova | ostalo

Mužek, Mario Nikola Uklanjanje olova iz vodenih otopina na prirodnom zeolitu postupkom u koloni // Bilten 10. Tehnologijade. 2006.

Podaci o odgovornosti

Mužek, Mario Nikola

hrvatski

Uklanjanje olova iz vodenih otopina na prirodnom zeolitu postupkom u koloni

Zeoliti su hidratizirani alumosilikatni minerali koji imaju sposobnost izmjene iona teških metala iz vodenih otopina. U ovom radu ispitano je uklanjanje olova ionskom izmjenom na nepomičnom sloju prirodnog zeolita-klinoptilolita postupkom u koloni. Ispitivanja su provedena na kemijski aktiviranom uzorku zeolita veličine čestica 0.8-0.6 mm, višestrukim ponavljanjem radnog ciklusa izmjene i regeneracije. Radni ciklus proveden je uz konstantnost temperature, dimenzija kolone, visine sloja zeolita, početne koncentracije otopine olova od 212.5 mg/L, a uz mijenjanje protoka od 1, 2 i 3 mL/min. Tijek procesa praćen je određivanjem koncentracije olova i pH vrijednosti u izlaznoj otopini-efluentu. Nakon svakog radnog ciklusa proveden je ciklus regeneracije s otopinom NaNO_3 koncentracije 15 g/L. Na temelju eksperimentalnih rezultata radnog ciklusa nacrtane su krivulje proboja, čiju položaj i oblik daje uvid u djelotvornost postupka za različite protoke. Iz krivulja proboja određeni su sljedeći parametri ; volumen, vrijeme i kapacitet izmjene u točki proboja, kapacitet u točki zasićenja, parametar simetrije krivulje proboja, visina zone prijenosa tvari, te EBCT. Utvrđeno je da porastom protoka otopine kroz kolonu kapacitet izmjene ostaje konstantan uz značajno smanjenje vremena potrebnog za postizanje točke proboja. Testiranjem eksperimentalno dobivenih krivulja prema kinetičkom modelu po Yoon-Nelsonu, dobiveno je izvrsno slaganje. To omogućava predviđanje krivulja proboja pri drugim eksperimentalnim uvjetima.

prirodni zeolit; olovo; metoda u koloni; Yoon-Nelson model

Mentor studentskog rada: Marina Trgo

engleski

Removal of lead ions from aqueous solutions on natural zeolite using column method

nije evidentirano

natural zeolite; lead; column method; Yoon-Nelson model

nije evidentirano

Podaci o izdanju

Bilten 10. Tehnologijade

2006.

nije evidentirano

objavljeno

Povezanost rada

Kemijsko inženjerstvo