Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 26199

Procjena mesnatosti svinjskih polovica instrumentalnom metodom


Petričević, Antun; Kralik, Gordana; Kušec, Goran; Gutzmirtl, Draženka
Procjena mesnatosti svinjskih polovica instrumentalnom metodom // Zbornik sažetaka XXXIV.znan.skupa hrvatskih agronoma s međunarodnim sudjelovanjem
Zagreb: Agronomski fakultet Zagreb, 1998. (predavanje, domaća recenzija, sažetak, znanstveni)


Naslov
Procjena mesnatosti svinjskih polovica instrumentalnom metodom
(Estimation of lean meat percentage by instrumental method)

Autori
Petričević, Antun ; Kralik, Gordana ; Kušec, Goran ; Gutzmirtl, Draženka

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni

Izvornik
Zbornik sažetaka XXXIV.znan.skupa hrvatskih agronoma s međunarodnim sudjelovanjem / - Zagreb : Agronomski fakultet Zagreb, 1998

Skup
XXXIV.znanstveni skup hrvatskih agronoma smeđunarodnim sudjelovanjem

Mjesto i datum
Opatija, Hrvatska, 25-28.02.1998

Vrsta sudjelovanja
Predavanje

Vrsta recenzije
Domaća recenzija

Ključne riječi
Svinjska polovica; procjena mesa; disekcija
(Pig carcass; meat estimation; dissection)

Sažetak
Istraživanje je provedeno na 171 polovici svinja zaklanih u više klaonica istočne Slavonije u svrhu provjere propisanog matematičkog izraza (PFi) za procjenu mesa instrumentalnom metodom.Utvrđena je statistički vrlo signifikantna razlika između objektivno utvrđenog (TD) i procijenjenog (PFi) prinosa mesa u svinjskim polovicama (P<0,01). Izračunati koeficijenti korelacije ukazuju na jaku povezanost (r=-0,74) između debljine slanine (S) i prinosa mesa utvrđenog potpunom disekcijom (TD), a srednje jaku (r=0,38 i r=-0,32) između debljine m.longissimus dorsi i TD te između mase toplih polovica (TM)i TD. Sve su korelacije statistički vrlo značajne (P<0,01). Korelacija između procijenjenog (PFi) i objektivno utvrđenog prinosa mesa (TD) je jaka (r=0,77) i statistički vrlo značajna (P<0,01). Unatoč tome, matematički izraz iz Pravilnika ne udovoljava zahtjevima propisanim u zemljama EU glede koeficijenta determinacije (R=0,60) i standardne greške (s=4,09). Rezultati istraživanja upućuju na daljnju provjeru matematičkog izraza iza Pravilnika kao i na potrebu poboljšavanja točnosti procjene prinosa mesa instrumentalnom metodom.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Šumarstvo



POVEZANOST RADA


Projekt / tema
079110

Ustanove
Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek