Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 261921

Odnos inteligencije i intenziteta posttraumatskog stresnog poremećaja: retrospektivna studija na hrvatskim ratnim veteranima


Jokić-Begić, Nataša
Odnos inteligencije i intenziteta posttraumatskog stresnog poremećaja: retrospektivna studija na hrvatskim ratnim veteranima // Socijalna psihijatrija, 33 (2005), 4; 173-182 (međunarodna recenzija, članak, znanstveni)


Naslov
Odnos inteligencije i intenziteta posttraumatskog stresnog poremećaja: retrospektivna studija na hrvatskim ratnim veteranima
(Correlation between intellectual abilities and posttraumatic stress disorder: a retrospective study in Croatian war veterans)

Autori
Jokić-Begić, Nataša

Izvornik
Socijalna psihijatrija (0303-7908) 33 (2005), 4; 173-182

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni

Ključne riječi
Intelektualne sposobnosti; posttraumatski stresni poremećaj; klinička slika; veterani
(Intellectual abilities; posttraumatic stress disorder; clinical features; war veterans)

Sažetak
Cilj rada bio je utvrditi ulogu intelektualnih sposobnosti u moderiranju intenziteta i kliničke slike posttraumataskog stresnog poremećaja (PTSP). U istraživanje je uključen 151 sudionik muškog spola, koji u svojoj anamnezi imaju neposredno vojno borbeno iskustvo u HV-u. U svih je sudionika dijagnosticiran PTSP na dva neovisna načina (psihijatrijski i psihometrijski): prema kriterijima Međunarodne klasifikacije bolesti — MKB-10 i psihologijskim testom Mississippi Scale for Combat-Related Posttraumatic Stress Disorder (M-PTSD). Primijenjen je i test kognitivnih sposobnosti (Revised Beta Army test), koji je mjera opće inteligencije. Tijekom kliničkog intervjua prikupljeni su i ostali relevantni demografski podaci (obrazovni, radni i bračni status). Stupanj izloženosti stresnom iskustvu glavni je prediktor intenziteta PTSP-a. Brojnost i učestalost traumatskih događaja pozitivno su povezane s intenzitetom poremećaja. Kognitivne sposobnosti dodatno i značajno doprinose predikciji intenziteta poremećaja pri čemu se kao vodeći ističe čimbenik sposobnosti perceptivnog rezoniranja i razumijevanja prostornih odnosa. Kognitivne su sposobnosti negativno povezane s intenzitetom poremećaja. Demografske karakteristike ne sudjeluju značajno u predikciji intenziteta poremećaja, osim bračnog statusa. Kognitivne sposobnosti sudjeluju i u moderiranju kliničke slike poremećaja. Niži kognitivni status povezan je sa simptomima pretjerane pobuđenosti (noćne more s naglim buđenjima, neinhibirano nasilno ponašanje, osjećaj gubljenja pamćenja) i emocionalne otupjelosti. Viši je kognitivni status povezan s kognitivnim proradama traumatskih iskustava. Autorica zaključuje da su intelektualne sposobnosti povezane s intenzitetom PTSP-a, te i sudjeluju u moderiranju kliničke slike poremećaja.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
PsihologijaPOVEZANOST RADA


Projekt / tema
0130494

Ustanove
Filozofski fakultet, Zagreb

Autor s matičnim brojem:
Nataša Jokić-Begić, (155502)

Časopis indeksira:


  • Scopus


Uključenost u ostale bibliografske baze podataka:


  • Excerpta Medica
  • Psychological Abstracts