Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 26159

MEDITERANSKA PREHRANA U FUNKCIJI POVEĆANE TURISTIČKE POTROŠNJE


Šimundić, Borislav; Krešić, Greta
MEDITERANSKA PREHRANA U FUNKCIJI POVEĆANE TURISTIČKE POTROŠNJE // MENEDŽMENT U FUNKCIJI POEĆANJA TURISTIČKE POTROŠNJE / RADIŠIĆ, FRANJO (ur.).
OPATIJA: VOLOŠĆANSKO GRAFIČKO PODUZEĆE, OPATIJA - VOLOSKO, 1988. str. 281-288 (predavanje, međunarodna recenzija, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)


Naslov
MEDITERANSKA PREHRANA U FUNKCIJI POVEĆANE TURISTIČKE POTROŠNJE
(MEDITERRANEAN NOURISHMENT IN THE FUNCITION OF INCREASING THE TOURISM CONSUMPTION)

Autori
Šimundić, Borislav ; Krešić, Greta

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni

Izvornik
MENEDŽMENT U FUNKCIJI POEĆANJA TURISTIČKE POTROŠNJE / RADIŠIĆ, FRANJO - OPATIJA : VOLOŠĆANSKO GRAFIČKO PODUZEĆE, OPATIJA - VOLOSKO, 1988, 281-288

Skup
MENEDŽMENT U FUNKCIJI POVEĆANJA TURISTIČKE POTROŠNJE

Mjesto i datum
OPATIJA, HRVATSKA, 5.10.1998

Vrsta sudjelovanja
Predavanje

Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija

Ključne riječi
ETNOPREHRANA; ZDRAVA PREHRANA
(ETHNO-NOURISHMENT; HEALTHY NOURISHMENT.)

Sažetak
Brojnim istraživanjima došlo se do rezultata da je smrtnost od bolesti krvožilnog sustava u zemljama južne Europe niža nego u srednjim i sjevernim dijelovimakontinenta. Na tom mediteranskom podruju i životni vijek pučanstva je dući. Utvrđeno je da je ovaj trend posljedica zdravije prehrae gdje je u znatnoj mjeri prisutna supstitucija crvenog mesa, ribom, plodovima mora, povrćem, nerafiniranim maslinovim uljem i od alkoholnih pića češćom konzumacijom crnog vina. U ovom radu autori iznose swaznanja o prehrani turista u Hrvatskoj kao tipičnoj zemlji juga Europe. Preporučuju, pomalo zaboravljenu etno ili autohtonu prehranu domaćih jela dobivenih od čistog Jadrana i kraških otočkih i priobalnih polja čime bi se uz čvršće povezivanje proizvođača hrane, prerađivača i turizma znatno povećala turistička potrošnja.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Ekonomija



POVEZANOST RADA


Projekt / tema
803004

Ustanove
Fakultet za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu, Opatija