Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 260835

Kvaliteta javnog upravljanja i ekonomski rast Hrvatske


Bađun, Marijana
Kvaliteta javnog upravljanja i ekonomski rast Hrvatske // Financijska teorija i praksa, 29 (2005), 4; 337-366 (međunarodna recenzija, članak, znanstveni)


CROSBI ID: 260835 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Kvaliteta javnog upravljanja i ekonomski rast Hrvatske
(The quality of governance and economic growth in Croatia)

Autori
Bađun, Marijana

Izvornik
Financijska teorija i praksa (1332-3970) 29 (2005), 4; 337-366

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni

Ključne riječi
javno upravljanje ; ekonomski rast ; Hrvatska ; vladavina prava ; javna uprava
(governance ; economic growth ; Croatia ; rule of law ; public administration)

Sažetak
Cilj je ovoga rada pokazati kako je opravdano i važno kvalitetu javnog upravljanja (governance) eksplicitno uvesti u raspravu o ekonomskom rastu Hrvatske. Javno upravljanje definira se kao način na koji se država koristi vlašću u upravljanju institucionalnim okruženjem, čime utječe na akumulaciju činitelja. Iako postoje brojni elementi kvalitete javnog upravljanja, u radu se naglasak stavlja uglavnom na dva: na vladavinu prava i kvalitetu javne uprave. Kako bi se ostvario cilj rada, najprije se razmatra veza između javnog upravljanja i ekonomskog rasta u teoriji rasta i dosadašnjim empirijskim istraživanjima. Nakon toga provodi se ekonometrijska (panel) analiza kvalitete javnog upravljanja i ekonomskog rasta na uzorku zemalja Europske unije (EU) te Hrvatske, Bugarske i Rumunjske (zemlje kandidatkinje za ulazak u EU), a zatim se razmatraju promjene u kvaliteti javnog upravljanja u Hrvatskoj. Iz usporedbe vrijednosti pokazatelja vladavine prava i kvalitete javne uprave, kao i dinamike i prirode reformi u pravosuđu i javnoj upravi, proizlazi da su nositelji vlasti u Hrvatskoj više koncentrirani na traženje renti (rent-seeking) nego što su to u prosjeku zemlje EU. Institucionalni nedostaci utjecali su na sadašnju razinu realnog BDP-a po stanovniku Hrvatske, a brže i učinkovitije reforme pravosuđa i javne uprave, kao i suzbijanje korupcije i jačanje demokracije (kao mehanizma kontrole nad nositeljima vlasti) imali bi pozitivan utjecaj na njezin budući ekonomski rast.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
EkonomijaPOVEZANOST RADA


Projekti:
0067028

Ustanove:
Ekonomski fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Marijana Bađun (autor)

Citiraj ovu publikaciju

Bađun, Marijana
Kvaliteta javnog upravljanja i ekonomski rast Hrvatske // Financijska teorija i praksa, 29 (2005), 4; 337-366 (međunarodna recenzija, članak, znanstveni)
Bađun, M. (2005) Kvaliteta javnog upravljanja i ekonomski rast Hrvatske. Financijska teorija i praksa, 29 (4), 337-366.
@article{article, author = {Ba\djun, M.}, year = {2005}, pages = {337-366}, keywords = {javno upravljanje, ekonomski rast, Hrvatska, vladavina prava, javna uprava}, journal = {Financijska teorija i praksa}, volume = {29}, number = {4}, issn = {1332-3970}, title = {Kvaliteta javnog upravljanja i ekonomski rast Hrvatske}, keyword = {javno upravljanje, ekonomski rast, Hrvatska, vladavina prava, javna uprava} }
@article{article, author = {Ba\djun, M.}, year = {2005}, pages = {337-366}, keywords = {governance, economic growth, Croatia, rule of law, public administration}, journal = {Financijska teorija i praksa}, volume = {29}, number = {4}, issn = {1332-3970}, title = {The quality of governance and economic growth in Croatia}, keyword = {governance, economic growth, Croatia, rule of law, public administration} }

Časopis indeksira:


  • EconLit

Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font