Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Spektroskopija: svjetlo novog doba (CROSBI ID 758707)

Druge vrste radova | popularni rad

Krstulović, Nikša Spektroskopija: svjetlo novog doba // Zbornik 22. ljetne škole mladih fizičara, Labin, ur. Dr. Sc. Zlatko Vučić, HFD. 2006.

Podaci o odgovornosti

Krstulović, Nikša

hrvatski

Spektroskopija: svjetlo novog doba

Spektroskopija je jedna od najstarijih znanstvenih metoda, a zasniva se na međudjelovanju elektro-magnetskog zračenja i materije. Počeci spektroskopije datiraju jos iz doba stare Grčke, a prvo značajnije spektroskopsko otkriće datira iz 1666. godine kada je Isaac Newton pokazao disperziju svjetlosti na prizmi. Početkom 18-tog stoljeća počinje se spektroskopski istraživati svjetlost pristigla sa Sunca, a objašnjenje spektara nalazi se u kvantnoj fizici. Danas se u laboratorijskim istraživanjima često koriste umjetni izvori svjetlosti, a najpoznatiji od njih je svakako laser. Oni se koriste kako za izvođenje samih spektroskopskih mjerenja, tako i za pripremu medija koji se istražuje. Modernim spektroskopskim tehnikama dobiven je bolji uvid u samu prirodu materije, te u fizikalne zakonitosti na vrlo malim skalama i u ekstremnim uvjetima.

spektroskopija; svjetlo; spektar; atom

nije evidentirano

engleski

Spectroscopy: light of a new age

nije evidentirano

spectroscopy; light; spectrum; atom

nije evidentirano

Podaci o izdanju

Zbornik 22. ljetne škole mladih fizičara, Labin, ur. Dr. Sc. Zlatko Vučić, HFD

2006.

nije evidentirano

objavljeno

Povezanost rada

Fizika

Poveznice