Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 260261

Monoteističke religije i nasilje. Kako do dijaloga?


Markešić, Ivan
Monoteističke religije i nasilje. Kako do dijaloga? // Dijalogom do mira / Vuleta, Bože ; Vučković, Ante ; Milanović Ivan Litre (ur.).
Split: Franjevački institut za kulturu mira, 2005. str. 536-555


CROSBI ID: 260261 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Monoteističke religije i nasilje. Kako do dijaloga?
(Monoteistic Religion & Violence. The Way to Dialogue?)

Autori
Markešić, Ivan

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Poglavlja u knjigama, znanstveni

Knjiga
Dijalogom do mira

Urednik/ci
Vuleta, Bože ; Vučković, Ante ; Milanović Ivan Litre

Izdavač
Franjevački institut za kulturu mira

Grad
Split

Godina
2005

Raspon stranica
536-555

ISBN
953-6482-15-0

Ključne riječi
religija, nasilje, fundamentalistički pokreti, dijalog
(religion, violence, fundamenalist movements, dialogue)

Sažetak
Pisana povijest, usmena predaja i vrijeme u kojem živimo tjeraju nas na zaključak da su religije bile i jesu njihovi pokretači, izvoditelji i smiritelji. Ne čudi stoga postavka Kehrera kako između pojmova religija i rat nema nikakvih razlika. Autor u ovom radu želi pokazati gdje su izvori takvih shvaćanja. Uvodno nas suočava s pitanjima o izvorima iz kojih proizlazi čovjekova spremnost činiti zlo drugomu čovjeku iz vjere da tim činom ispunjava volju božanstva koje štuje kao najvišu Svetost, ali isto tako i spremnost opraštati sva zlodjela koja su učinjena, i to upravo iz te iste vjere. Tražeći odgovore na ta pitanja autor u prvom poglavlju pojmovno određuje monoteizam, dovodeći ga izravno u svezu s kulturom i ratom. Koristeći se mišlju velikoga katoličkog teologa Edwarda Schillebeckxa autor ističe kako su kulture oni okviri u kojima se čovjekova vjera izvršava, ali i oblikuje. Pošto se, dakle, religija posreduje na sociokulturnoj razini, ona slijedom toga i poprima odrednice te kulture, pa i one koje su povezane s ratom i nasiljem, te u tom kontekstu ne treba čuditi ni istoznačnica pojmova religija i rat, koju navodi sociolog religije, Gerhard Kehrer. Pošto su ljudi spremni (zlo)upotrijebiti religiju i vjeru običnih ljudi, ne čudi stoga ni pojava da se religije koriste u ostvarivanju osobnih političkih, vojnih, osvajačkih i pljačkaških planova. U drugom nas dijelu autor upoznaje s pojmom monoteizma i monoteističkih religija, s teorijama o monoteizmu, sa socioreligijskim određenjem Boga (boga) kao i s tri oblika monoteističke vjere: proročkim, praktičnim i filozofskim monoteizmom. Posebnu pozornost autor posvećuje kulturnom značenju monoteizma te u svezi s njegovim utjecajem na formiranje zapadnoeuropske povijesti i mišljenja navodi različita stajališta, od A. Comtea do Johanna Baptista Metza. Izabranost i jedincatost kao temeljne označnice svake monoteističke religije, dovode veoma često do sporenja među religijama. Autor nas u trećem poglavlju suočava s pitanjem: jesu li izabranost, vjera u samo jednoga Boga i postizanje vječnoga spasenja razlog kod monoteističkih religija za vođenje ratova ili za ostvarenje mira? Analize Weberovog djela "Protestantska etika i duh kapitalizma" te teza (optužaba) H. Knoblaucha, sociologa religije, da su religije krive za neslobodu, nasilje i rat upućuju na zaključak da je veoma teško, gotovo nikako doći do uspostavljanja trajnoga mira među narodima. Posebice stoga što su ljudo umjesto nadnaravnih počeli sakralizirati ovozemaljska bića i predmete, u što nas uvjeravaju najnovija religijsko-političko-fundamentalsitička zbivanja u SAD-u. Autor na kraju, s nevjericom, zbog nesretnog iskustva rata u RH i BiH, zaključuje koristeći se Küngovim iskazom: nema mira među narodima bez mira među religijama.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
SociologijaPOVEZANOST RADA


Projekti:
0075104

Ustanove:
Leksikografski zavod,
Institut društvenih znanosti Ivo Pilar, Zagreb

Profili:

Avatar Url Ivan Markešić (autor)


Citiraj ovu publikaciju

Markešić, Ivan
Monoteističke religije i nasilje. Kako do dijaloga? // Dijalogom do mira / Vuleta, Bože ; Vučković, Ante ; Milanović Ivan Litre (ur.).
Split: Franjevački institut za kulturu mira, 2005. str. 536-555
Markešić, I. (2005) Monoteističke religije i nasilje. Kako do dijaloga?. U: Vuleta, B., Vučković, A. & Milanović Ivan Litre (ur.) Dijalogom do mira. Split, Franjevački institut za kulturu mira, str. 536-555.
@inbook{inbook, author = {Marke\v{s}i\'{c}, I.}, year = {2005}, pages = {536-555}, keywords = {religija, nasilje, fundamentalisti\v{c}ki pokreti, dijalog}, isbn = {953-6482-15-0}, title = {Monoteisti\v{c}ke religije i nasilje. Kako do dijaloga?}, keyword = {religija, nasilje, fundamentalisti\v{c}ki pokreti, dijalog}, publisher = {Franjeva\v{c}ki institut za kulturu mira}, publisherplace = {Split} }
@inbook{inbook, author = {Marke\v{s}i\'{c}, I.}, year = {2005}, pages = {536-555}, keywords = {religion, violence, fundamenalist movements, dialogue}, isbn = {953-6482-15-0}, title = {Monoteistic Religion and Violence. The Way to Dialogue?}, keyword = {religion, violence, fundamenalist movements, dialogue}, publisher = {Franjeva\v{c}ki institut za kulturu mira}, publisherplace = {Split} }
Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font