Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 259974

Masnokiselinski profil mlijeka simentalskih krava hranjenih s dodatkom suncokretovoga ulja u krmnoj smjesi


Marenjak, Terezija Silvija; Delaš, Ivančica; Poljičak-Milas, Nina
Masnokiselinski profil mlijeka simentalskih krava hranjenih s dodatkom suncokretovoga ulja u krmnoj smjesi // 37. hrvatski simpozij mljekarskih stručnjaka : Zbornik sažetaka / Tratnik, Ljubica (ur.).
Zagreb: Hrvatska mljekarska udruga, 2007. str. 39-39 (predavanje, međunarodna recenzija, sažetak, znanstveni)


Naslov
Masnokiselinski profil mlijeka simentalskih krava hranjenih s dodatkom suncokretovoga ulja u krmnoj smjesi
(Milk fatty acid profile of simmental cows supplemented with sunflower oil in the concentrate mixture)

Autori
Marenjak, Terezija Silvija ; Delaš, Ivančica ; Poljičak-Milas, Nina

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni

Izvornik
37. hrvatski simpozij mljekarskih stručnjaka : Zbornik sažetaka / Tratnik, Ljubica - Zagreb : Hrvatska mljekarska udruga, 2007, 39-39

Skup
Hrvatski simpozij mljekarskih stručnjaka (37 ; 2006)

Mjesto i datum
Lovran, Hrvatska, 26.-29.11.2006

Vrsta sudjelovanja
Predavanje

Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija

Ključne riječi
Masne kiseline; mlijeko; hranidba; suncokretovo ulje
(Fatty acids; milk; nutrition; sunflower oil)

Sažetak
Istraživan je učinak suncokretovoga ulja na masnokiselinski profil mlijeka simentalskih krava. U pokusu je korišteno deset multiparnih simentalskih krava u drugom stadiju laktacije. Krave su hranjene osnovnim obrokom s dodanim (SU) ili bez dodanog suncokretovoga ulja (BSU) u potpunu krmnu smjesu. Osnovni obrok sadržavao je 26% kukuruzne silaže, 33% sjenaže engleskog ljulja i 41% smjese u suhoj tvari obroka. U krmnu smjesu za krave u pokusu dodano je 2% nerafiniranog suncokretovoga ulja što je povećalo udio masti u suhoj tvari obroka za 0, 8%. U mlijeku krava pod SU tretmanom došlo je do značajnog povećanja udjela dugolančanih, a smanjenja udjela kratko- i srednjelančanih masnih kiselina. Povećao se udio nezasićenih u odnosu na zasićene masne kiseline, s značajnim povećanjem udjela linolne kiseline, cis-9, cis-12 C18:2 (p=0, 043) i konjugirane linolne kiseline, cis-9, trans-11 C18:2, CLA (p=0, 042) te smanjenjem udjela palmitinske kiseline, C16:0 (p=0, 042). Mlječnost i većina mliječnih sastojaka nije se značajnije mijenjala pod utjecajem suncokretovoga ulja u obroku, osim laktoze koja je pokazivala tendeciju porasta. Već vrlo mali dodatak suncokretovoga ulja u krmnoj smjesi povećao je nutritivnu kvalitetu sirovog mlijeka s obzirom na značajno veći udio CLA, te manji udio palmitinske kiseline u mlijeku, uzevši u obzir njihov suprotan učinak na ljudsko zdravlje.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Veterinarska medicina



POVEZANOST RADA


Projekt / tema
0053360

Ustanove
Veterinarski fakultet, Zagreb