Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Masnokiselinski profil mlijeka simentalskih krava hranjenih s dodatkom suncokretovoga ulja u krmnoj smjesi (CROSBI ID 519940)

Prilog sa skupa u zborniku | sažetak izlaganja sa skupa | međunarodna recenzija

Marenjak, Terezija Silvija ; Delaš, Ivančica ; Poljičak-Milas, Nina Masnokiselinski profil mlijeka simentalskih krava hranjenih s dodatkom suncokretovoga ulja u krmnoj smjesi // 37. hrvatski simpozij mljekarskih stručnjaka : Zbornik sažetaka / Tratnik, Ljubica (ur.). Zagreb: Hrvatska mljekarska udruga (HMU), 2007. str. 39-39

Podaci o odgovornosti

Marenjak, Terezija Silvija ; Delaš, Ivančica ; Poljičak-Milas, Nina

hrvatski

Masnokiselinski profil mlijeka simentalskih krava hranjenih s dodatkom suncokretovoga ulja u krmnoj smjesi

Istraživan je učinak suncokretovoga ulja na masnokiselinski profil mlijeka simentalskih krava. U pokusu je korišteno deset multiparnih simentalskih krava u drugom stadiju laktacije. Krave su hranjene osnovnim obrokom s dodanim (SU) ili bez dodanog suncokretovoga ulja (BSU) u potpunu krmnu smjesu. Osnovni obrok sadržavao je 26% kukuruzne silaže, 33% sjenaže engleskog ljulja i 41% smjese u suhoj tvari obroka. U krmnu smjesu za krave u pokusu dodano je 2% nerafiniranog suncokretovoga ulja što je povećalo udio masti u suhoj tvari obroka za 0, 8%. U mlijeku krava pod SU tretmanom došlo je do značajnog povećanja udjela dugolančanih, a smanjenja udjela kratko- i srednjelančanih masnih kiselina. Povećao se udio nezasićenih u odnosu na zasićene masne kiseline, s značajnim povećanjem udjela linolne kiseline, cis-9, cis-12 C18:2 (p=0, 043) i konjugirane linolne kiseline, cis-9, trans-11 C18:2, CLA (p=0, 042) te smanjenjem udjela palmitinske kiseline, C16:0 (p=0, 042). Mlječnost i većina mliječnih sastojaka nije se značajnije mijenjala pod utjecajem suncokretovoga ulja u obroku, osim laktoze koja je pokazivala tendeciju porasta. Već vrlo mali dodatak suncokretovoga ulja u krmnoj smjesi povećao je nutritivnu kvalitetu sirovog mlijeka s obzirom na značajno veći udio CLA, te manji udio palmitinske kiseline u mlijeku, uzevši u obzir njihov suprotan učinak na ljudsko zdravlje.

masne kiseline; mlijeko; hranidba; suncokretovo ulje

nije evidentirano

engleski

Milk fatty acid profile of simmental cows supplemented with sunflower oil in the concentrate mixture

nije evidentirano

fatty acids; milk; nutrition; sunflower oil

nije evidentirano

Podaci o prilogu

39-39.

2007.

objavljeno

Podaci o matičnoj publikaciji

37. hrvatski simpozij mljekarskih stručnjaka : Zbornik sažetaka

Tratnik, Ljubica

Zagreb: Hrvatska mljekarska udruga (HMU)

Podaci o skupu

Nepoznat skup

predavanje

29.02.1904-29.02.2096

Povezanost rada

Veterinarska medicina