Utjecaj dodataka na reološka svojstva i stabilnost voćnog jogurta (CROSBI ID 344757)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Moslavac, Biljana
Šubarić, Drago
hrvatski
Utjecaj dodataka na reološka svojstva i stabilnost voćnog jogurta
Pri ocjeni kakvoće mliječnih proizvoda značajnu ulogu ima poznavanje reoloških svojstava. Da bi se postigla određena reološka svojstva proizvoda, potrebno je osim odabira sirovine i pravilnog vođenja procesa proizvodnje koristiti i različite dodatke za poboljšanje navedenih svojstava proizvoda. U tu svrhu danas se koriste različiti hidrokoloidi, tvari koje se dodaju u malim udjelima (0, 05 do 5%), u svrhu postizanja određene strukture proizvoda, stabilnosti, emulgiranja, vezanja arome i sl. Cilj ovoga rada je dodatkom različitih hidrokoloida (pektin, karboksimetilceluloza i brašno sjemenke rogača) postići stabilan proizvod pripravljen dodavanjem voćne prerađevine (kaša breskve, kaša marelice i koncentrirani sok višnje) tekućem jogurtu. Pored praćenja utjecaja dodataka na reološka svojstva sustava (pri 10 °C, "0" i 5. dan, uz čuvanje uzorka pri 4 °C) praćen je i utjecaj dodataka na stabilnost jogurta. Na osnovi dobivenih rezultata izračunati su reološki parametri primjenom Herschel- Bulkley-ovog modela i "stupnjevitog zakona" te indeks stabilnosti. Rezultati istraživanja su pokazali da je dodatak hidrokoloida imao znakovit utjecaj na promatrana svojstva. Najveći utjecaj na konzistenciju sustava imao je dodatak brašna sjemenke rogača, a na stabilnost dodatak karboksimetilceluloze.
voćni jogurt; reološka svojstva; hidrokoloidi; voćni koncentrati; stabilnost
nije evidentirano
engleski
Influence of additives on rheological properties and stability of fruit yogurts
nije evidentirano
fruit yogurt; rheological properties; hydrocolloids; fruit concentrates; stability
nije evidentirano
Podaci o izdanju
54
25.09.2006.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Osijek