Proizvodnja niskokaloričnog džema od jagoda (CROSBI ID 344754)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Sajdl, Maja
Piližota, Vlasta
hrvatski
Proizvodnja niskokaloričnog džema od jagoda
Tijekom pripreme i skladištenja džema dolazi do degradacije nekih njegovih sastojaka, posebno antocijana. Cilj rada bio je pripremiti džem od jagoda s 39 % suhe tvari u kojem je dio šećera-saharoze, zamijenjen sa smjesom fruktoze i aspartama odnosno fruktoznog sirupa i aspartama. Korištena su tri pektina - zelena vrpca (GR), ljubičasta vrpca (PR) i ljubičasta vrpca D-075 (PRX) različitih stupnjeva esterifikacije te je praćen njihov utjecaj na određena svojstva džema. Pripremljeni uzorci džema su skladišteni na sobnoj temperaturi i na 4 °C te je praćena promjena koncentracije antocijana, polifenola, antioksidativne aktivnosti te teksture. Najveći utjecaj na zadržavanje antocijana imao je pektin PRX. Što se tiče teksture najčvršći su bili uzorci pripremljeni s GR, zatim s PR, te s PRX.
niskokalorični džem; pektini; antocijani; polifenoli; antioksidativna aktivnost
nije evidentirano
engleski
Production of low-calorie strawberry jam
nije evidentirano
low-fat jam; pectins; anthocyanins; polyphenols; antioxidant activity
nije evidentirano
Podaci o izdanju
54
06.10.2006.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Osijek