Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Proizvodnja niskokaloričnog džema od jagoda (CROSBI ID 344754)

Ocjenski rad | diplomski rad

Sajdl, Maja Proizvodnja niskokaloričnog džema od jagoda / Piližota, Vlasta (mentor); Osijek, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, . 2006

Podaci o odgovornosti

Sajdl, Maja

Piližota, Vlasta

hrvatski

Proizvodnja niskokaloričnog džema od jagoda

Tijekom pripreme i skladištenja džema dolazi do degradacije nekih njegovih sastojaka, posebno antocijana. Cilj rada bio je pripremiti džem od jagoda s 39 % suhe tvari u kojem je dio šećera-saharoze, zamijenjen sa smjesom fruktoze i aspartama odnosno fruktoznog sirupa i aspartama. Korištena su tri pektina - zelena vrpca (GR), ljubičasta vrpca (PR) i ljubičasta vrpca D-075 (PRX) različitih stupnjeva esterifikacije te je praćen njihov utjecaj na određena svojstva džema. Pripremljeni uzorci džema su skladišteni na sobnoj temperaturi i na 4 °C te je praćena promjena koncentracije antocijana, polifenola, antioksidativne aktivnosti te teksture. Najveći utjecaj na zadržavanje antocijana imao je pektin PRX. Što se tiče teksture najčvršći su bili uzorci pripremljeni s GR, zatim s PR, te s PRX.

niskokalorični džem; pektini; antocijani; polifenoli; antioksidativna aktivnost

nije evidentirano

engleski

Production of low-calorie strawberry jam

nije evidentirano

low-fat jam; pectins; anthocyanins; polyphenols; antioxidant activity

nije evidentirano

Podaci o izdanju

54

06.10.2006.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek

Osijek

Povezanost rada

Prehrambena tehnologija