Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 259588

Rasprostranjenost pajasena (Ailanthus altissima /Mill./ Swinge) i širenje invazivnih drvenastih neofita u Hrvatskoj


Idžojtić, Marilena; Zebec, Marko
Rasprostranjenost pajasena (Ailanthus altissima /Mill./ Swinge) i širenje invazivnih drvenastih neofita u Hrvatskoj // Glasnik za šumske pokuse, Pos. izd. 5 (2006), 315-323 (međunarodna recenzija, članak, znanstveni)


Naslov
Rasprostranjenost pajasena (Ailanthus altissima /Mill./ Swinge) i širenje invazivnih drvenastih neofita u Hrvatskoj
(Distribution of the Tree of Heaven (Ailanthus altissima /Mill./ Swingle) and Spreading of Invasive Woody Alien Species in Croatia)

Autori
Idžojtić, Marilena ; Zebec, Marko

Izvornik
Glasnik za šumske pokuse (0352-3861) Pos. izd. 5 (2006); 315-323

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni

Ključne riječi
Invazivni drvenasti neofiti; pajasen; Ailanthus altissima; rasprostranjenost; Hrvatska
(Woody invasive alien species; tree of heaven; Ailanthus altissima; distribution; Croatia)

Sažetak
Invazivni neofiti su strane biljne vrste koje su unešene namjerno ili slučajno izvan područja svoga prirodnog rasprostranjenja, tamo se nekontrolirano šire i prijetnja su biološkoj raznolikosti, pri čemu mogu uzrokovati nepovratne štete. Oni su ozbiljna prijetnja autohtonim vrstama, biljnim zajednicama i ekosustavima u mnogim zemljama. U radu je prikazan problem širenja invazivnih drvenastih neofita u Hrvatskoj, koji su podijeljeni u tri skupine. U prvoj skupini su vrste koje su se u prošlosti već proširile na nova staništa, udomaćile su se i uklopljene su u prirodnu vegetaciju (Robinia pseudoacacia L., Amorpha fruticosa L., Fraxinus pennsylvanica Marshall), u drugoj skupini su vrste koje se šire na nova područja (Ailanthus altissima /Mill./ Swingle, Acer negundo L.), a u trećoj skupini su potencijalno opasne vrste koje su u srednjoeuropskim i mediteranskim državama zabilježene kao invazivne (Broussonetia papyrifera (L.) Vent., Buddleja davidii Franch., Celtis occidentalis L., Elaeagnus angustifolia L., E. umbellata Thunb., Gleditsia triacanthos L., Lonicera japonica Thunb., L. maackii (Rupr.) Maxim., Maclura pomifera (Raf.) C. K. Schneid., Mahonia aquifolium (Pursh) Nutt., Melia azedarach L., Parthenocissus quinquefolia (L.) Planch., Paulownia tomentosa (Thunb. ex Murray) Steud., Prunus serotina Ehrh., Rhus typhina L., Ulmus pumila L. i dr.). Prikazano je sadašnje stanje rasprostranjenosti pajasena (A. altissima) u Hrvatskoj, koji je najizrazitiji drvenasti neofit iz druge skupine. Na primjeru pajasena opisana su biološka svojstva koja neofitima omogućuju lakše širenje, ekološke prijetnje toga širenja, te mogućnost prevencije i kontrole.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
ŠumarstvoPOVEZANOST RADA


Projekt / tema
0068101

Ustanove
Šumarski fakultet, Zagreb

Časopis indeksira:


  • Scopus


Uključenost u ostale bibliografske baze podataka:


  • CAB Abstracts
  • Forestry Abstracts
  • Agris
  • Geobase