Mogućnosti povećanja hranidbom sadržaja višestruko nezasićenih masnih kiselina u pilećem mesu (CROSBI ID 469632)
Prilog sa skupa u zborniku | izvorni znanstveni rad | domaća recenzija
Podaci o odgovornosti
Kralik, Gordana ; Božičković, Predrag ; Galonja, Marica ; Škrtić, Zoran ; Canecki, Katica
hrvatski
Mogućnosti povećanja hranidbom sadržaja višestruko nezasićenih masnih kiselina u pilećem mesu
U radu se ispituje mogućnost manipuliranja hranidbom radi povećanja sadržaja višestruko nezasićenih masnih kiselina u mesu pilića. Istraživanje je provedeno na 120 Ross 208 muških pilića koji su bili podijeljeni u tri skupine s obzirom na izvor masti u obroku. U obroku 1. skupine pilića, uz ostala krmiva, dodana je svinjska mast, 2. skupina pilića dodano je suncokretovo ulje, a 3. skupini pilića dodano je repičino ulje. Prsno meso pilića 2. i 3. skupine imalo je signifikantno veće udjele masti od prsnog mesa pilića 1. skupine. Ustanovljen su također signifikantne razlike u sadržaju linolne kiseline u odnosu na 1. i 3. skupinu. Rezultati istraživanja pokazuju da se pomoću hranidbe može mijenjati sadržaj masnih kiselina u mesu pilića.
hranidba; pilići; kakvoća mesa; višestruko nezasićene masne kiseline (PUFA)
nije evidentirano
engleski
Possibility of increasing PUFA in broiler's meat by feeding
nije evidentirano
feeding; chicken; meat quality; PUFA
nije evidentirano
Podaci o prilogu
50-56-x.
1996.
objavljeno
Podaci o matičnoj publikaciji
Zbornik Savjetovanja Peradarski dani '96
Raguž-Đurić, Radmila ; Tišljar, Marina ; Wittner, Velimir
Zagreb: Hrvatski veterinarski institut
Podaci o skupu
Savjetovanje Peradarski dani '96
predavanje
17.10.1996-19.10.1996
Poreč, Hrvatska