Utjecaj aniona na nastajanje niobijeva(V) ksilenol oranž kompleksa u vinsko kiselim otopinama (CROSBI ID 344727)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Kotiga, Patrik
Gojmerac Ivšić, Astrid
hrvatski
Utjecaj aniona na nastajanje niobijeva(V) ksilenol oranž kompleksa u vinsko kiselim otopinama
Uporabom standardne otoine niobija(V) u vinskoj kiselini spektrofotometrijski je ispitan vinsko crveni niobij-ksilenol oranž (OX) kompleks u prisutnosti nekih aniona. Maksimalna apsorpcija obojenog Nb-XO kompleksa koji nastaje kod pH=2, 5-3, 5 uz zagrijavanje pojavljuje se pri 565 nm. Kako bi se razjasnio utjecaj citrata, klorida, sulfata i oksalata, na spektrofotometrijska svojstva ovog obojenog sustava, diskutirane su promjene koje nastaju u apsorcijskom spektru u prisutnosti ovih iona.
niobij; ksilenol oranž; spektrofotometrija; vinska kiselina
nije evidentirano
engleski
Effect of anions on formation of niobium(V)-xylenol orange complex in tartaric acid solution
nije evidentirano
xilenol orange; spectrophotometry; tartaric acid
nije evidentirano
Podaci o izdanju
32
29.06.2006.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prirodoslovno-matematički fakultet, Zagreb
Zagreb