Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Ispitivanje metalnih materijala - mehanička i tehnološka ispitivanja (CROSBI ID 742697)

Druge vrste radova | ostalo

• Obrazovni materijal (nedefinirano )

Vitez, Ivan ; Oruč, Mirsada ; Sunulahpašić, Raza Ispitivanje metalnih materijala - mehanička i tehnološka ispitivanja / - (ur.). Zenica: Fakultet za metalurgiju i materijale Zenica, Univerzitet u Zenici, 2006. 191..

Podaci o odgovornosti

Vitez, Ivan ; Oruč, Mirsada ; Sunulahpašić, Raza

-

bošnjački

Ispitivanje metalnih materijala - mehanička i tehnološka ispitivanja

Značaj ispitivanja metalnih materijala za razvoj tehnike te današnja dostignuća na polju gradnje automobila, željeznica, svemirskih letjelica, brodova, turbina itd. je izvanredno veliki. Veoma rasprostranjena primjena metala kao gradivnih materijala pripisuje se prvenstveno njihovim veoma podesnim mehaničkim svojstvima koja se ispituju jednim od mehaničkih postupaka ispitivanja. Ispitivanja materijala ne vrše se samo radi utvrđivanja svojstava prilikom proizvodnje ili prijema već i u svrhu utvrđivanja načina upotrebe i odgovornosti ali i u cilju poboljšanja svojstava kako bi se dobili materijali za nove proizvode, odnosno nova područja primjene. Svakodnevni tehnički razvoj prati izvođenje novih i usavršavanje postojećih metoda i postupaka ispitivanja, kao i opća težnja za njihovu međunarodnu primjenu. Ovaj sveučilišni udžbenik je namijenjen studentima dodiplomskog studija tehničkih fakulteta kao i korisno pomagalo svim stručnjacima koji se susreću s ispitivanjima, izborom i primjenom materijala, te proizvodnjom, upotrebom i ispitivanjem metalnih proizvoda. Posebna pažnja pri pisanju udžbenika posvećena je nazivu i označavanju mehaničkih svojstava koji su usklađeni sa EN, ISO standardima, koji su preuzeti. Tamo gdje ti standardi još nisu preuzeti ili ne postoje, navedeni su standardi koji se koriste na području Bosne i Hercegovine ili njenom okruženju (Hrvatske, Srbije, Crne Gore itd.).

metalni materijali; ispitivanje; mehanička svojstva; tvrdoća; tehnološka svojstva

nije evidentirano

engleski

Testing of metallic materials - mechanical and technological testing

nije evidentirano

metallic materials; testing; mechanical properties; hardness; technological properties

nije evidentirano

Podaci o izdanju

Zenica: Fakultet za metalurgiju i materijale Zenica, Univerzitet u Zenici

191

2006.

nije evidentirano

objavljeno

9958-785-04-8

Povezanost rada

Povezane osobe




nije evidentirano