Osjetljivost bakterija izdvojenih iz svinja (CROSBI ID 83146)
Prilog u časopisu | izvorni znanstveni rad
Podaci o odgovornosti
Bilić, Vitomir ; Habrun, Boris ; Humski, Andrea
hrvatski
Osjetljivost bakterija izdvojenih iz svinja
Prikazana je neosjetljivost bakterija izdvojenih iz svinja tijekom vremenskog razdoblja od 1968. do 1998. godine. Difuzionim je postupkom ispitana osjetljivost prema najznačajnim antibioticima za veterinarsku medicinu u preko 25.000 dominantnih bakterijskih uzročnika u intenzivnom svinjogojstvu Hrvatske. Analizirani su rezultati reprezentativnog broja ispitanih 2.538 bakterijskih vrsta: E. coli (1.354), Streptococcus spp. (293), Salmonella spp. (237), P. multocida (216), A. pleuropneumoniae (173), S. aureus (54), P. haemolytica (48), A. pyogenes (43), B. bronchiseptica (36), P. aeruginosa (34) i A. suis (32). Ispitan je i manji broj (18) bakterijskih vrsta: Klebsiella spp., E. cloacae, E. rhusiopathiae i C. perfringens. Osjetljivost je testirana prema 22 antimikrobne tvari: penicilin, ampicilin, amoksicilin, amoksicilin/klavulanska kiselina, gentamicin, oksitetraciklin, trimetoprim/sulfonamid, tiamulin, streptomicin, neomicin, spektinomicin, linkomicin, linkomicin/spektinomicin, tilozin, apramicin, cefalosporini, kinoloni, kloramfenikol, eritromicin, furazolidon, sulfametoksazol i tilmikozin. U razdoblju istraživanja nije došlo do značajnog porasta neosjetljivosti što je rezultat sistematske i kontrolirane primjene antibiotika u intenzivnom svinjogojstvu.
Osjetljivost; bakterije; svinja
nije evidentirano
engleski
Sensitivity of bacteria isolated from swine
nije evidentirano
Sensitivity; bacteria; swine
nije evidentirano