Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Osjetljivost bakterija izdvojenih iz svinja (CROSBI ID 83146)

Prilog u časopisu | izvorni znanstveni rad

Bilić, Vitomir ; Habrun, Boris ; Humski, Andrea Osjetljivost bakterija izdvojenih iz svinja // Praxis veterinaria, 47 (1999), 1-2; 39-46-x

Podaci o odgovornosti

Bilić, Vitomir ; Habrun, Boris ; Humski, Andrea

hrvatski

Osjetljivost bakterija izdvojenih iz svinja

Prikazana je neosjetljivost bakterija izdvojenih iz svinja tijekom vremenskog razdoblja od 1968. do 1998. godine. Difuzionim je postupkom ispitana osjetljivost prema najznačajnim antibioticima za veterinarsku medicinu u preko 25.000 dominantnih bakterijskih uzročnika u intenzivnom svinjogojstvu Hrvatske. Analizirani su rezultati reprezentativnog broja ispitanih 2.538 bakterijskih vrsta: E. coli (1.354), Streptococcus spp. (293), Salmonella spp. (237), P. multocida (216), A. pleuropneumoniae (173), S. aureus (54), P. haemolytica (48), A. pyogenes (43), B. bronchiseptica (36), P. aeruginosa (34) i A. suis (32). Ispitan je i manji broj (18) bakterijskih vrsta: Klebsiella spp., E. cloacae, E. rhusiopathiae i C. perfringens. Osjetljivost je testirana prema 22 antimikrobne tvari: penicilin, ampicilin, amoksicilin, amoksicilin/klavulanska kiselina, gentamicin, oksitetraciklin, trimetoprim/sulfonamid, tiamulin, streptomicin, neomicin, spektinomicin, linkomicin, linkomicin/spektinomicin, tilozin, apramicin, cefalosporini, kinoloni, kloramfenikol, eritromicin, furazolidon, sulfametoksazol i tilmikozin. U razdoblju istraživanja nije došlo do značajnog porasta neosjetljivosti što je rezultat sistematske i kontrolirane primjene antibiotika u intenzivnom svinjogojstvu.

Osjetljivost; bakterije; svinja

nije evidentirano

engleski

Sensitivity of bacteria isolated from swine

nije evidentirano

Sensitivity; bacteria; swine

nije evidentirano

Podaci o izdanju

47 (1-2)

1999.

39-46-x

objavljeno

0350-4441

Povezanost rada

Veterinarska medicina