Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Posjet napuštenom samostanu (CROSBI ID 741057)

Druge vrste radova | ostalo

• Obrazovni materijal (nedefinirano )

Stošić, Josip ; Valjato-Vrus, Ivana ; Tenšek, Ivan Posjet napuštenom samostanu / Bavoljak, Jasmina (ur.). Zagreb: Institut za povijest umjetnosti, 1998. 16..

Podaci o odgovornosti

Stošić, Josip ; Valjato-Vrus, Ivana ; Tenšek, Ivan

Bavoljak, Jasmina

hrvatski

Posjet napuštenom samostanu

Crkva Sv. Marije na otočiću sred jezera na otoku Mljetu izuzetna je građevina, najskladnija i najcjelovitija u skupini jednobrodnih građevina s kupolom u četvrtastom tijelu unutar koje se izdvaja veličinom kupole i trodjelnim svetištem. Uz crkvu je u XIII. stoljeću prigrađen zvonik, kasnije zamijenjen predvorjem podignutim djelomično u tri razine. Nad predvorjem je u renesansi izvedena obrambena kula, a pred njim je renesansni trijem iz kojega se ulazi u crkvu i samostan. Visokorenesansni samostan iz XVI. stoljeća proteže se jugozapadno od crkve. Njegova donja razina bila je izvorno rastvorena arkadama prema moru, srednja trijemom prema dvorištu, a gornja je duž cijelog pročelja prema moru imala terasu.

Mljet; crkva Sv. Marije; benediktinski samostan; umjetnost; arhitektura; srednji vijek

nije evidentirano

engleski

A Visit to the Deserted Monastery

nije evidentirano

Mljet; Virgin Mary Church; Benedictine monastery; Art; Architecture; Middle Ages

nije evidentirano

Podaci o izdanju

Zagreb: Institut za povijest umjetnosti

16

1998.

nije evidentirano

objavljeno

953-6106-19-1 (IPU)

Povezanost rada

Znanost o umjetnosti