Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Varijabilnost oskoruše (Sorbus domestica L.) iz balkanskog dijela areala, na osnovi morfometrijske analize lišća (CROSBI ID 519316)

Prilog sa skupa u zborniku | sažetak izlaganja sa skupa | domaća recenzija

Ballian, Dalibor ; Bogunić, Faruk ; Idžojtić, Marilena ; Brus, Robert ; Mikić, Teodor Varijabilnost oskoruše (Sorbus domestica L.) iz balkanskog dijela areala, na osnovi morfometrijske analize lišća // Zbornik sažetaka 9. Hrvatskog biološkog kongresa s međunarodnim sudjelovanjem, Rovinj 23.-29. rujna 2006. Hrvatsko biološko društvo 1885, Zagreb. / Besendorfer, Višnja (ur.). Zagreb, 2006. str. 154-155-x

Podaci o odgovornosti

Ballian, Dalibor ; Bogunić, Faruk ; Idžojtić, Marilena ; Brus, Robert ; Mikić, Teodor

hrvatski

Varijabilnost oskoruše (Sorbus domestica L.) iz balkanskog dijela areala, na osnovi morfometrijske analize lišća

Oskoruša (Sorbus domestica L.) je vrsta drveća iz porodice Rosaceae zastupljena u kserotermnim šumama, a u uzgoju je kao voćkarica. Rasprostranjena je u južnoj i srednjoj Europi, sjevernoj Africi, na Krimu i u Maloj Aziji. U većini europskih zemalja vrlo je rijetka i ugrožena vrsta koja zaslužuje zaštitu i čije je očuvanje prepoznato kao prioritet. Prikazani su rezultati istraživanja varijabilnosti oskoruše iz dijela areala u zapadnom i srednjem dijelu Balkanskog poluotoka, na osnovi morfometrijske analize lišća. Lišće je sakupljeno sa po 30 stabala iz tri geografska područja (populacije iz Slovenije, Bosne i Srbije), a analiza je rađena na osnovi osam obilježja. Za određivanje unutarpopulacijske i međupopulacijske varijabilnosti korištene su univarijatna (ANOVA) i multivarijatna (MANOVA) analiza varijance. Za utvrđivanje sličnosti, odnosno različitosti 90 analiziranih stabala, na osnovi morfoloških obilježja lišća, korištena je cluster analiza. Rezultati istraživanja pokazuju da je unutarpopulacijska varijabilnost veća je nego međupopulacijska. S obzirom na grupiranje pojedinih stabala, može se zaključiti da nema jasne geografske diferencijacije. Pretpostavljamo da je osnovni čimbenik slabe diferencijacije antropogeni utjecaj kroz povijest, jer je oskoruša u ovome dijelu areala korištena, uzgajana i prenošena za ljudske potrebe. Dobiveni rezultati mogu poslužiti za buduću selekciju i uzgajanje, na individualnoj i populacijskoj razini.

oskoruša; Sorbus domestica L.; varijabilnost; lišće; morfometrija

nije evidentirano

engleski

Variability of Service Tree (Sorbus domestica L.) from the Balkan Area, Based on the Morphomethric Leaf Analysis

nije evidentirano

service tree; Sorbus domestica L.; variability; leaves; morphometry

nije evidentirano

Podaci o prilogu

154-155-x.

2006.

objavljeno

Podaci o matičnoj publikaciji

Zbornik sažetaka 9. Hrvatskog biološkog kongresa s međunarodnim sudjelovanjem, Rovinj 23.-29. rujna 2006. Hrvatsko biološko društvo 1885, Zagreb.

Besendorfer, Višnja

Zagreb:

Podaci o skupu

9. Hrvatski biološki kongres s međunarodnim sudjelovanjem

poster

23.09.2006-29.09.2006

Rovinj, Hrvatska

Povezanost rada

Šumarstvo