Marikultura u Hrvatskoj, povijest i perspektive (CROSBI ID 77816)
Prilog u časopisu | izvorni znanstveni rad | međunarodna recenzija
Podaci o odgovornosti
Skaramuca, Boško ; Teskeredžić, Zlatica ; Teskeredžić, Emin
hrvatski
Marikultura u Hrvatskoj, povijest i perspektive
Hrvatska je zemlja u kojoj se more kao izvor hrane iskorištavalo prije tisuću godina. Tradicija sakupljanja i uzgoja morskih organizama vrlo je duga duž jadranske obale. Uzgoj morskih organizama ima u tim krajevima dugu tradiciju, koja datira još iz 19. stoljeća. L o r i n i (1903.) spominje 116 takvih ribnjaka na istočnoj obali Jadranskog mora. Znanje stećeno dugogodisnjim radom na mriješćenju, a napose uzgoju školjkaša i riba, omogućilo je razvoj marikulture u sadašnjemu stanju. Istočna obala Jadranskog mora s brojnim zaljevima, uvalama i kanalima izvrsno je mjesto za intenzivan uzgoj morskih organizama, budući das u naši otoci povezani tako da ih štite od udara valova i vjetrova.
marikultura, povijesni razvoj; perspektive
nije evidentirano
engleski
Mariculture in Croatia, history and perspectives
Croatia is the country where the sea was used as a food source about a thousand years ago. The tradition of some forms of collection and culture of marine organisms is very long along the Adriatic coast. The farming of marine organisms has a long tradition on the eastern Adriatic coast dating back to the 19th century. Lorini (1903) mentioned a figure of 116 such fish ponds on the eastern Adriatic coast. Long tradition of shellfish and fish breeding and paricularly a growing fund knowledge recently provided a mariculture development at a growing pace. The eastern Adriatic coast with number of bays, coves and channels protected from the wind and waves by chains of islands provide marvelous conditions for intensive farming on floating platforms.
mariculture; history; perspectives
nije evidentirano