Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 2564

Kakvoća vode kao čimbenik promjene kemijskog sastava mesa mlađi srebrnog lososa


Čož-Rakovac, Rozelindra; Teskeredžić, Zlatica; Hacmanjek, Mato; Tomec, Marija; Topić Popović, Natalija
Kakvoća vode kao čimbenik promjene kemijskog sastava mesa mlađi srebrnog lososa // I. nacionalno znanstveno-stručno savjetovanje Održivost ribnjičarske proizvodnje Hrvatske : zbornik radova / Opačak, Anđelko (ur.).
Osijek: Hrvatska gospodarska komora, Županijska komora,, 1996. str. 59-67 (predavanje, domaća recenzija, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)


CROSBI ID: 2564 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Kakvoća vode kao čimbenik promjene kemijskog sastava mesa mlađi srebrnog lososa
(Water Quality as a factor of carcas composition change in coho salmon)

Autori
Čož-Rakovac, Rozelindra ; Teskeredžić, Zlatica ; Hacmanjek, Mato ; Tomec, Marija ; Topić Popović, Natalija

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni

Izvornik
I. nacionalno znanstveno-stručno savjetovanje Održivost ribnjičarske proizvodnje Hrvatske : zbornik radova / Opačak, Anđelko - Osijek : Hrvatska gospodarska komora, Županijska komora,, 1996, 59-67

Skup
1. nacionalno znanstveno-stručno savjetovanje Održivost ribnjačarske proizvodnje Hrvatske

Mjesto i datum
Bizovac, Hrvatska, 28-29.11.1996

Vrsta sudjelovanja
Predavanje

Vrsta recenzije
Domaća recenzija

Ključne riječi
srebrni losos; kemijski sastav mesa; kakvoća vode
(coho salmon; carcass composition; water quality)

Sažetak
Istraživanja prilagodbe dviju starosnih grupa mlađi srebrnih lososa (1+ i 0+), pri prebacivanju iz slatke u morsku vodu, bila su provedena u sezoni jesen/zima na 4 lokaliteta u Jadranskom moru. Prosječna težina 1+ grupe bila je 116 grama, odnosno 0+ grupe 86 grama. Uzorci ribe (n=10) za određivanje kemijskog sastava mesa i faktor kondicije uzimani su u slatkoj vodi, tijekom transporta, te nakon 22, 5, 45 i 90 min., zatim 3, 6, 12 sati i poslije 1, 2, 4, 8, i 30 dana nakon prebacivanja u more. Za određivanje kemijskog sastava korištena je cijela riba (carcass composition). Određivana je količina bjelančevina, masti, pepela i vode. Rezulati istraživanja pokazuju razliku u prilagodbi između starosnih grupa (1+ i 0+). Vrijednosti masti su u obje skupine (1+ i 0+) na početku istraživanja više (7, 00+-1, 002 ; 7, 95+-2, 10) nego na kraju istaživanja (6, 16+-1, 74 ; 5, 11+-2, 26). Količina vlage pratila je obrnuto proporcionalno količinu masti u tkivu. Naime, na početku istraživanja je količina vlage u obje skupine ((1+ ; 0+) bila je niža (72, 59+-1, 78 ; 71, 73+-2, 02) nego na krju istaživanja (73, 60+-1, 97 ; 75, 32+-1, 98). Vrijednosti pepela se nakon 30 dana boracka ribe u moru neznatno razlikuju od onih u slatkoj vodi, dok se vrijednosti proteina istovremeno nešto smanjuju u obje skupine. Nakon 30 dana istraživanja došlo je do prilagodbe obiju starosnih skupina što je vidljivo iz rezultata.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Kemija, Biologija, Veterinarska medicina



POVEZANOST RADA


Projekti:
00981506

Ustanove:
Institut "Ruđer Bošković", Zagreb

Citiraj ovu publikaciju

Čož-Rakovac, Rozelindra; Teskeredžić, Zlatica; Hacmanjek, Mato; Tomec, Marija; Topić Popović, Natalija
Kakvoća vode kao čimbenik promjene kemijskog sastava mesa mlađi srebrnog lososa // I. nacionalno znanstveno-stručno savjetovanje Održivost ribnjičarske proizvodnje Hrvatske : zbornik radova / Opačak, Anđelko (ur.).
Osijek: Hrvatska gospodarska komora, Županijska komora,, 1996. str. 59-67 (predavanje, domaća recenzija, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)
Čož-Rakovac, R., Teskeredžić, Z., Hacmanjek, M., Tomec, M. & Topić Popović, N. (1996) Kakvoća vode kao čimbenik promjene kemijskog sastava mesa mlađi srebrnog lososa. U: Opačak, A. (ur.)I. nacionalno znanstveno-stručno savjetovanje Održivost ribnjičarske proizvodnje Hrvatske : zbornik radova.
@article{article, editor = {Opa\v{c}ak, A.}, year = {1996}, pages = {59-67}, keywords = {srebrni losos, kemijski sastav mesa, kakvo\'{c}a vode}, title = {Kakvo\'{c}a vode kao \v{c}imbenik promjene kemijskog sastava mesa mla\dji srebrnog lososa}, keyword = {srebrni losos, kemijski sastav mesa, kakvo\'{c}a vode}, publisher = {Hrvatska gospodarska komora, \v{Z}upanijska komora,}, publisherplace = {Bizovac, Hrvatska} }
@article{article, editor = {Opa\v{c}ak, A.}, year = {1996}, pages = {59-67}, keywords = {coho salmon, carcass composition, water quality}, title = {Water Quality as a factor of carcas composition change in coho salmon}, keyword = {coho salmon, carcass composition, water quality}, publisher = {Hrvatska gospodarska komora, \v{Z}upanijska komora,}, publisherplace = {Bizovac, Hrvatska} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font