Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 256192

Haška konvencija o pravu mjerodavnom za određena prava u pogledu vrijednosnih papira koje drže posrednici


Kunda, Ivana
Haška konvencija o pravu mjerodavnom za određena prava u pogledu vrijednosnih papira koje drže posrednici // Državljanstvo i međunarodno privatno pravo/Haške konvencije 5 / Knežević, Gašo, Pavić, Vladimir (ur.).
Beograd: Pravni fakultet u Beogradu/Službeni glasnik, 2007. str. 294.-336. (pozvano predavanje, međunarodna recenzija, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)


Naslov
Haška konvencija o pravu mjerodavnom za određena prava u pogledu vrijednosnih papira koje drže posrednici
(The Hague Convention on the Law Applicable to Certain Rights in Respect of Securities Held with Intermediary)

Autori
Kunda, Ivana

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni

Izvornik
Državljanstvo i međunarodno privatno pravo/Haške konvencije 5 / Knežević, Gašo, Pavić, Vladimir - Beograd : Pravni fakultet u Beogradu/Službeni glasnik, 2007, 294.-336.

ISBN
978-86-7549-616-8

Skup
Državljanstvo i međunarodno privatno pravo/haške konvencije, III međunarodna MPP konferencija

Mjesto i datum
Beograd, Srbija, 05.-06. 10. 2005

Vrsta sudjelovanja
Pozvano predavanje

Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija

Ključne riječi
Međunarodno privatno pravo; mjerodavno pravo; vrijednosni papiri; posrednici; vrijednosni papiri koje drže posrednici; Haška konvencija; pristup mjesta odnosnog posrednika (PRIMA pristup)
(Private international law; applicable law; securities; intermediaries; securities held by intermediaries; the Hague Securities Convention; Place of the Relevant Intermediary Approach (PRIMA))

Sažetak
Haška konvencija o pravu mjerodavnom za određena prava u pogledu vrijednosnih papira koje drže posrednici, iz 2002. godine, pretposljednja je usvojena konvencija u okviru Haške konferencije o međunarodnom privatnom pravu, a prva koja je usvojena u hitnom postupku. To je također i prva Haška konvencija koja status ugovornice, pored državama, omogućava i regionalnim organizacijama gospodarskog udruživanja, uključujući Europsku uniju. Njezina prepoznatljivost sastoji se u prihvaćanju pristupa prema kojem je za odnose koje Konvencija regulira mjerodavno pravo izričito ugovoreno među strankama ugovora o računu vrijednosnih papira. Takav stranački izbor mjerodavnog prava dodatno je podvrgnut “ uvjetu kvalificiranog ureda” , ne bi li se na taj način osiguralo da odnosni posrednik ima ured u državi čije je pravo izabrano kao mjerodavno te da taj ured kao svoju redovnu djelatnost vodi račune vrijednosnih papira, mada ne nužno i za konkretni račun o kojem je riječ. Podredne poveznice, ukupno na tri razine, predviđene su ukoliko stranke nisu izabrale mjerodavno pravo, putem izbora mjerodavnog prava u ugovoru o računu. U nastanku ove Konvencije veliku su ulogu odigrali subjekti koji sami stvaraju pravne odnose što ih Konvencija uređuje, pa se stoga može pretpostaviti da je ona uistinu skrojena prema potrebama suvremenih trendova na svjetskom tržištu vrijednosnih papira. Međutim, ako je tome tako postavlja se pitanje zbog čega do trenutka predaje ovog rada (prosinac 2005. godine) Konvencija nije priskrbila niti jedan potpis.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Pravo

Napomena
Ovom radu pridružen je i neslužbeni prijevod na hrvatski jezik Haške konvencije o pravu mjerodavnom za određena prava u pogledu vrijednosnih papira koje drže posrednici koji je dostupan na službenim stranicama Haške konferencije za međunarodno privatno pravo http://hcch.e-vision.nl/upload/text36_hr.pdfPOVEZANOST RADA


Projekt / tema
0115021

Ustanove
Pravni fakultet, Rijeka

Autor s matičnim brojem:
Ivana Kunda, (260611)