Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Značenje hranidbe životinja u ocjeni zdravstvene ispravnosti namirnica. (CROSBI ID 518964)

Prilog sa skupa u zborniku | sažetak izlaganja sa skupa

Kozačinski, Lidija ; Hadžiosmanović, Mirza ; Cvrtila, Željka ; Mas, Nora ; Zdolec, Nevijo Značenje hranidbe životinja u ocjeni zdravstvene ispravnosti namirnica. // Program i sažeci radova.Krmiva XIII. Međunarodno savjetovanje.. 2006. str. 130-131-x

Podaci o odgovornosti

Kozačinski, Lidija ; Hadžiosmanović, Mirza ; Cvrtila, Željka ; Mas, Nora ; Zdolec, Nevijo

hrvatski

Značenje hranidbe životinja u ocjeni zdravstvene ispravnosti namirnica.

Hranidba životinja predstavlja osnovicu stočarske proizvodnje. Poznato je da u suvremenoj stočarskoj proizvodnji postoje određeni sustavi hranidbe pojedinih životinja te da se u tom smislu sastav stočne hrane prilagođuje potrebama dotičnog uzgoja (za meso, mlijeko, jaja i dr.). Takva intenzivna proizvodnja uključuje primjenu različitih dodataka u smislu poboljšanja prinosa, boljeg nutricionističkog sastava namirnica animalnog podrijetla te utjecaja na probavljivost kao i dijetetske vrijednosti gotovog proizvoda. Ipak, treba naglasiti da takva proizvodnja nosi u sebi značajne rizike. Uporaba kemijskih sredstava u zaštiti bilja te uporaba veterinarskih lijekova u hrani za životinje najznačajniji su načini kemijskog onečišćenja animalnih namirnica i time ugroze zdravlja ljudi. Posebno treba naglasiti opasnosti onečišćenja od industrijskih zagađivala poput PCB i kovina koja putem stočne hrane i namirnica animalnog podrijetla dospijevaju u organizam čovjeka. Pored navedenih tvari značajan problem u veterinarskom javnom zdravstvu predstavljaju mikotoksini koji na jednak način, od onečišćenih krmiva preko životinja, ugrožavaju zdravlje ljudi. Spomenuta se onečišćenja zajedno s enteropatogenim i drugim bakterijama (Salmonella spp., Campylobacter spp., Listeria spp. i dr.) promeću u prehrambenom lancu. Provođenjem sustavne kontrole „ od polja do stola“ te dobre proizvođačke i veterinarske prakse mogu se smanjiti rizici od ostataka navedenih tvari u namirnicama životinjskog podrijetla, što je prema legislativi EU i obveza u pogledu zaštite zdravlja ljudi. Kriteriji zdravstvene ispravnosti hrane za životinje sve su bliži kriterijima zdravstvene ispravnosti namirnica što ukazuje na značenje utjecaja hranidbe životinja na sigurnost namirnica životinjskog podrijetla.

hranidba; rezidua; zdravstvena ispravnost namirnica

nije evidentirano

engleski

Signifficance of feeding animals in assessment of hygienic quality of food.

nije evidentirano

feeding; residues; hygienic quality

nije evidentirano

Podaci o prilogu

130-131-x.

2006.

objavljeno

Podaci o matičnoj publikaciji

Podaci o skupu

Krmiva XIII. Međunarodno savjetovanje.

poster

05.06.2006-08.06.2006

Opatija, Hrvatska

Povezanost rada

Veterinarska medicina