Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 255814

Privrženost u odrasloj dobi


Nekić, Marina; Galić, Marija
Privrženost u odrasloj dobi // Odabrane teme iz psihologije odraslih / Lacković-Grgin, Katica ; Ćubela Adorić, Vera (ur.).
Jastrebarsko: Naklada Slap, 2006. str. 201-230


Naslov
Privrženost u odrasloj dobi
(Attachment in adulthood)

Autori
Nekić, Marina ; Galić, Marija

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Poglavlja u knjigama, pregledni

Knjiga
Odabrane teme iz psihologije odraslih

Urednik/ci
Lacković-Grgin, Katica ; Ćubela Adorić, Vera

Izdavač
Naklada Slap

Grad
Jastrebarsko

Godina
2006

Raspon stranica
201-230

ISBN
953-191-289-0

Ključne riječi
privrženost, adolescencija, odraslo doba
(attachment, adolescence, adulthood)

Sažetak
Kroz šest dijelova prikazane su osnove teorije privrženosti u odrasloj dobi. Navedeni su glavni pojmovi Bowlbyjeve koncepcije privrženosti u ranom djetinjstvu. Istaknuto je da kvaliteta privrženosti važnim osobama u djetinjstvu utječe na formiranje i održavanje kasnijih socijalnih odnosa. Privrženo ponašanje je karakteristika ljudskih bića tijekom cijelog života. Motivacijska osnova emocionalnih veza u djetinjstvu i u odrasloj dobi je ista: težnja za blizinom druge osobe, osjećaj sigurnosti u njenoj blizini i neugoda pri odvajanju od te osobe. Nakon djetinjstva dolazi do promjena u sistemu privrženosti, mijenja se hijerarhija objekata privrženosti i odnosi postaju recipročniji i simetričniji nego što su bili u djetinjstvu. Opisani su obrasci privrženosti u odrasloj dobi, koji korespondiraju obrascima privrženosti u djetinjstvu u generaliziraju se na različite vrste socijalnih odnosa. Prva istraživanja privrženosti u odrasloj dobi bila su usmjerena proučavanju ljubavnih veza koje su smatrane prototipom privrženih odnosa u odrasloj dobi. Vraćanjem izvornim Bowlbyjevim postavkama, i razlikovanjem percepcije sebe i drugih, koje su u osnovi obrazaca privrženosti, predstavljen je dvodimenzionalni model privrženosti u odrasloj dobi. Opisani su postupci ispitivanja privrženosti u odrasloj dobi. Jednu skupinu čine ispitivanja sjećanja na osjećaje i doživljaje odnosa s roditeljima u ranijim fazama razvoja pomoću intervjua, na osnovi čega se mogu izvesti obrasci privrženosti. Druga skupina istraživanja usmjerena je na ispitivanje obrazaca privrženosti u trenutnim prijateljskim i ljubavnim odnosima. S obzirom na razlike u postupcima ispitivanja i prirodi podataka upozoreno je na (ne) slaganje u rezultatima istraživanja. Pitanja o stabilnosti stilova privrženosti odnose se na to kakav je i koliki je utjecaj ranog iskustva s primarnim osobama na stilove privrženosti u različitim vrstama odnosa u odrasloj dobi. Dva su suprotstavljena gledišta o mehanizmima i vrsti utjecaja ranog iskustva u okviru kojih se nastoji objasniti kako stabilnost tako i promjene u obrascima privrženosti tijekom života.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
PsihologijaPOVEZANOST RADA


Projekt / tema
0070002

Ustanove
Sveučilište u Zadru

Profili:

Avatar Url Marina Nekić (autor)

Citiraj ovu publikaciju

Nekić, Marina; Galić, Marija
Privrženost u odrasloj dobi // Odabrane teme iz psihologije odraslih / Lacković-Grgin, Katica ; Ćubela Adorić, Vera (ur.).
Jastrebarsko: Naklada Slap, 2006. str. 201-230
Nekić, M. & Galić, M. (2006) Privrženost u odrasloj dobi. U: Lacković-Grgin, K. & Ćubela Adorić, V. (ur.) Odabrane teme iz psihologije odraslih. Jastrebarsko, Naklada Slap, str. 201-230.
@inbook{inbook, year = {2006}, pages = {201-230}, keywords = {attachment, adolescence, adulthood}, isbn = {953-191-289-0}, title = {Attachment in adulthood}, keyword = {attachment, adolescence, adulthood}, publisher = {Naklada Slap}, publisherplace = {Jastrebarsko} }