Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 255063

Primjena postupka plinskog naštrcavanja u tribomehaničkim sustavima


Šimunović, Katica; Šimunović, Goran; Šarić, Tomislav
Primjena postupka plinskog naštrcavanja u tribomehaničkim sustavima // Zbornik radova MATRIB 2006 / Grilec, Krešimir (ur.).
Zagreb: Hrvatsko društvo za materijale i tribologiju, 2006. str. 205-211 (poster, domaća recenzija, cjeloviti rad (in extenso), ostalo)


Naslov
Primjena postupka plinskog naštrcavanja u tribomehaničkim sustavima
(Applaying of flame spraying on tribomechanical systems)

Autori
Šimunović, Katica ; Šimunović, Goran ; Šarić, Tomislav

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), ostalo

Izvornik
Zbornik radova MATRIB 2006 / Grilec, Krešimir - Zagreb : Hrvatsko društvo za materijale i tribologiju, 2006, 205-211

Skup
Savjetovanje o materijalima, tehnologijama, trenju i trošenju

Mjesto i datum
Vela Luka, Hrvatska, 22-24.06.2006.

Vrsta sudjelovanja
Poster

Vrsta recenzije
Domaća recenzija

Ključne riječi
Plinsko naštrcavanje; tribomehanički sustavi; održavanje
(Flame spraying; tribomechanical systems; maintenance)

Sažetak
Postupak plinskog naštrcavanja primjenjuje se često u pogonima održavanja, za obnavljanje istrošenih elemenata tribomehaničkih sustava (rukavci vratila, zaštitne čahure, brtvenice, zupčanici… ), ali nije isključena niti uporaba na nove dijelove s ciljem povišenja otpornosti na trošenje i koroziju. Primjenom ovih postupaka na istrošene dijelove, ali i prilikom zaštite od trošenja novih dijelova, značajno se produljuje vijek trajanja. Zbog velikog broja mogućih materijala slojeva i podloga na koje se slojevi mogu nanositi, postupci naštrcavanja, pa tako i plinskog naštrcavanja, danas se primjenjuju u gotovo svim granama industrije. Jedna od prednosti postupaka naštrcavanja u odnosu na druge postupke prevlačenja je da se slojevi mogu nanositi na mjestu eksploatacije nekog dijela (tako se postupak može primijeniti, na primjer, prilikom popravaka na mostovima), primjena im nije ograničena veličinom podloge na koju se nanosi sloj, a mogu se dobiti i relativno debeli slojevi. Postupak plinskog naštrcavanja ima prilično niske troškove nanošenja slojeva. Uz ove prednosti postoje i nedostaci, a glavni nedostatak je da je relativno loš koeficijent iskorištenja materijala za naštrcavanje, kao i velika buka, prašina i dim pri izvođenju postupka. U radu su dane teorijske osnove o postupku plinskog naštrcavanja, opisane su prednosti i nedostaci, a naglasak je na pregledu primjera primjene na elemente tribomehaničkih sustava.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
StrojarstvoPOVEZANOST RADA


Projekt / tema
0152014

Ustanove
Strojarski fakultet, Slavonski Brod