Razvoj RP-HPLC metode za detekciju aristolohične kiseline u brašnu (CROSBI ID 344527)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Jovičić, Sandro
Habuš, Ivan ; Vojković, Vlasta
hrvatski
Razvoj RP-HPLC metode za detekciju aristolohične kiseline u brašnu
Razrađen je analitički postupak za određivanje aristolohične kiseline I (AA-I) i aristolohične kiseline II (AA-II) u bijelom pšeničnom brašnu. Metoda je obuhvaćala ekstrakciju aristolohične kiseline i njezinu izolaciju iz uzorka brašna kolonskom kromatografijom na stupcu silikagela C-18 obrnutih faza. Kvalitativna i kvantitativna analiza izolirane aristolohične kiseline provedena je visokoučinkovitom tekućinskom kromatografijom obrnutih faza (RP-HPLC) korištenjem UV-VIS detektora. Odziv detektora bio je linearan u rasponu masenih koncentracija za obje aristolohične kiseline od 0, 92 do 36, 80 mikrograma po cm-3. Određene su granice detekcije za AA-I 2, 04 mikrograma po cm-3 i za AA-II 1, 22 mikrograma po cm-3. Analitički povrat je ovisno o količini dodane AA bio u rasponu od 53, 4 do 83, 6%.
Aristolohična kiselina; RP-HPLC; brašno
nije evidentirano
engleski
Development of reversed-phase HPLC method for Aristolochic Acid determination in wheat flour
nije evidentirano
Aristolochic Acid; reversed phase HPLC; flour
nije evidentirano
Podaci o izdanju
47
19.07.2006.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prirodoslovno-matematički fakultet, Zagreb
Zagreb