Significance of histamine findings in cheeses (CROSBI ID 518577)
Prilog sa skupa u zborniku | sažetak izlaganja sa skupa
Podaci o odgovornosti
Džaja, Petar ; Njari, Bela ; Marijan, Željko ; Grabarević, Željko ; Artuković, Branka ; Bagarić, Jozo
engleski
Significance of histamine findings in cheeses
Nalaz histamina nije rijedak niti količinski zanemariv u sirevima, kobasicama i ostalim proizvodima životinjskog podrijetla. Maksimalno dopuštena količina histamina i njemu sličnih tvari nije pravno regulirana u siru i drugim namirnicama životinjskog podrijetla namjenjenih prehrani ljudi. Namjera ovog rada je pokazati da svjetska literatura navodi nalaze histamina i njemu sličnih tvari u siru i drugim proizvodima. Histamin i njemu slične tvari opominju na moguću pogrešku u odabiru sirovine odnosno njenu bakterijskom onečišćenju te govori o načinu uskladištenja sira, a nalaz histamina je veoma štetan po zdravlje ljudi pogotovo u "nedozvoljenoj" količini.
histamine; histamine-like products; chees; human food
nije evidentirano
nije evidentirano
nije evidentirano
nije evidentirano
nije evidentirano
nije evidentirano
Podaci o prilogu
2006.
objavljeno
Podaci o matičnoj publikaciji
Podaci o skupu
VIII Clinica Veterinaria
predavanje
26.06.2006-30.06.2006
Neum, Bosna i Hercegovina