NALAZ HISTAMINA U LIVANJSKOM SIRU (CROSBI ID 518576)
Prilog sa skupa u zborniku | sažetak izlaganja sa skupa
Podaci o odgovornosti
Džaja P., Njari B., MARIJAN Ž., GRABAREVIĆ Ž., KIPČIĆ D., BAGARIĆ J.
hrvatski
NALAZ HISTAMINA U LIVANJSKOM SIRU
U pet uzoraka Livanjskog sira različite starosti utvrđen je histamin u zanemarivim količinama (10-20 ppm). Količina histamina u svim pretraženim uzorcima bila je veća uz koru u odnosu na onu iz sredine sira. Rezultati količine histamina s obzirom na trajane zrenja sira (7 do 69 dana) nisu polučili zaključak po kojem stariji sirevi imaju više histamina i obratno. Unatoč malom broju uzoraka i postupku utvrđivanja količine histamina u siru naši rezultati upućuju da je za proizvodnju livanjskog sira korišteno mlijeko sa malim brojem bakterija koje utiču na produkciju histamina i da je u proizvodnom objektu prisutna dobra proizvodna praksa.
sir; histamin
nije evidentirano
engleski
HISTAMINE FINDINGS IN THE CHEESE OF LIVNO
nije evidentirano
cheese; histamine
nije evidentirano
Podaci o prilogu
2006.
objavljeno
Podaci o matičnoj publikaciji
Podaci o skupu
VIII. Savjetovanje iz kliničke patologije i terapije životinja sa međunarodnim učešćem
predavanje
26.06.2006-30.06.2006
Neum, Bosna i Hercegovina