Razvoj matematičkog modela biokonverzije glukoze u 2,5-DKG (CROSBI ID 469456)
Prilog sa skupa u zborniku | sažetak izlaganja sa skupa | domaća recenzija
Podaci o odgovornosti
Zelić, Bruno ; Pavlović, Nediljko
hrvatski
Razvoj matematičkog modela biokonverzije glukoze u 2,5-DKG
L-askorbinska kiselina (vitamin C) se proizvodi Reichstein-Grussnerovim procesom koji se provodi u pet stupnjeva. Praktično iskorištenje ovog procesa na glukozi je oko 50 %. Tehnološko pojednostavljenje procesa s ciljem povećanja iskorištenja ili ušteda energije vrlo je značajno. Posljednjih petnaest godina se intenzivno istražuje u razvija biosinteza L-askorbinske kiseline iz glukoze. Kod dvostupnjevitog biosintetskog postupka, bakterija Erwinia citreus ATCC 31623 u prvom stupnju oksidira D-glukozu u 2,5-diketo-D-glukonsku kiselinu (2,5-DKG). U drugom stupnju Corynebacterium sp. ATCC 31090 2,5-DKG reducira u 2-keto-L-gulonsku kiselinu (2-KLG). U ovom radu je prikazan razvoj matematičkog modela prvog stupnja procesa biokonverzije D-glukoze u 2,5-DKG. Iz eksperimentalnih podataka prikupljenih provođenjem provesa u laboratorijskom bioreaktoru, procijenjene su kinetičke konstante postavljenog matematičkog modela. Eksperimentalni rezultati iz laboratorijskog bioreaktora i rezultati simulacije procesa su uspoređeni pomoću postavljenog matematičkog modela. Dat je kritički osvrt na valjanost i primjenljivost postavljenog matematičkog modela za opisivanje istraživanog procesa biokonverzije D-glukoze u 2,5-DKG.
Matematički model biokonverzije glukoze
nije evidentirano
engleski
The development of mathematical model for the bioconversion of glucose to 2,5-DKG
nije evidentirano
Mathematical model; bioconversion of glucose
nije evidentirano
Podaci o prilogu
34-x.
1996.
objavljeno
Podaci o matičnoj publikaciji
Susret mladih kemijskih inženjera
Zagreb: Hrvatsko društvo kemijskih inženjera i tehnologa (HDKI)
Podaci o skupu
I Susret mladih kemijskih inženjera
poster
26.02.1996-27.02.1996
Zagreb, Hrvatska