Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Proizvodnja i prerada ovčjeg mlijeka u Splitsko-dalmatinskoj županiji (CROSBI ID 344475)

Ocjenski rad | diplomski rad

Bilić, Ljubo Proizvodnja i prerada ovčjeg mlijeka u Splitsko-dalmatinskoj županiji / Mioč, Boro (mentor); Zagreb, Agronomski fakultet, . 2006

Podaci o odgovornosti

Bilić, Ljubo

Mioč, Boro

hrvatski

Proizvodnja i prerada ovčjeg mlijeka u Splitsko-dalmatinskoj županiji

Ovčarstvo je od davnih vremena bila važna grana poljoprivrede u Splitsko-dalmatinskoj županiji. Ovčje mlijeko je uz meso i vunu bilo važan proizvod. Cilj ovog rada bio je utvrditi količine i kemijski sastav ovčjeg mlijeka danas. Također je cilj utvrditi ukupnu veličinu populacije i broj stada, broj muznih stada, pasminsku strukturu, tehnologiju proizvodnje i prerade ovčjeg mlijeka u Splitsko-dalmatinskoj županiji. Sumiranjem rezultata dobivenih iz literature, ispitivanjem proizvođača, prerađivača i otkupljivača došlo se do slijedećih rezultata. U Splitsko-dalmatinskoj županiji obitava oko 50 000 ovaca, gotovo isključivo dalmatinske pramenke. Ovce se uzgajaju ponajviše radi mesa, a samo u nekim stadima se muzu. Sustav uzgoja u Splitsko-dalmatinskoj županiji je pašno-ekstenzivan. Karakteriziraju ga mala ulaganja i mali proizvodni troškovi (i rezultati), a provodi se na tlima niske produktivnosti. Proizvodnja ovčjeg mlijeka je niska te po ovci iznosi oko 0, 5 l dnevno. Količina mliječne masti se kretala od 6, 53% do 7, 19%, a proteina u rasponu od 5, 3% do 6, 03%. Tijekom prošle godine se u Županiji pojavio otkupljivač ovčjeg mlijeka. Zasad se mlijeko otkupljuje od samo 4 do 5 proizvođača, s namjerom rasta. Količine otkupljenog mlijeka također rastu pa se tako u cijeloj prošloj godini otkupilo 15 408 litara ovčjeg mlijeka, a samo u svibnju ove godine oko 6 000 litara mlijeka I klase (86 000 mo.). Količine mlijeka su male, ali imajući u vidu ekstenzivan način uzgoja, ručnu mužnju i to da se dio proizvedenog mlijeka preradi u sir u domaćinstvima, došlo se do zaključka da se proizvodnja i prerada ovčjeg mlijeka ipak, mada sporo, povećava. Prostora poboljšanju ima. O tome govori ovaj rad.

Splitsko-dalmatinska županija; Ovčarstvo; Mlijeko; Sir

nije evidentirano

engleski

Production and processing of sheep milk in Splitsko-dalmatinska county

nije evidentirano

Splitsko-dalmatinska county; sheep breeding; milk; cheese

nije evidentirano

Podaci o izdanju

49

20.07.2006.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Agronomski fakultet

Zagreb

Povezanost rada

Poljoprivreda (agronomija)