Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

1.5. Razina i utjecaj onečišćenja na području većih naselja -"vruće točke" - Biomarkeri zagađenja : 1.5.1.Sustavno određivanje metalotioneina u probavnoj žlijezdi dagnji (CROSBI ID 758456)

Druge vrste radova | izvještaj

Ivanković, Dušica ; Pavičić, Jasenka ; Dragun, Zrinka ; Erk, Marijana ; Raspor, Biserka 1.5. Razina i utjecaj onečišćenja na području većih naselja -"vruće točke" - Biomarkeri zagađenja : 1.5.1.Sustavno određivanje metalotioneina u probavnoj žlijezdi dagnji // Izvještaj Ministarstvu znanosti, obrazovanja i športa RH o projektu Jadran za 2005. godinu. 2006.

Podaci o odgovornosti

Ivanković, Dušica ; Pavičić, Jasenka ; Dragun, Zrinka ; Erk, Marijana ; Raspor, Biserka

hrvatski

1.5. Razina i utjecaj onečišćenja na području većih naselja -"vruće točke" - Biomarkeri zagađenja : 1.5.1.Sustavno određivanje metalotioneina u probavnoj žlijezdi dagnji

U svrhu procjene rizika izloženosti dagnji povišenoj razini metala na "vrućim točkama" srednjedalmatinskog područja prikazane su indeksirane vrijednosti metalotioneina (MT) i metala koji pobuđuju sintezu MT, a to su kadmij, bakar i cink. Povišene vrijednosti MT kao biomarkera izloženosti metalima zabilježene su na postajama Martinska i Vranjic, tijekom oba uzorkovanja, tj. u lipnju i listopadu 2005. godine. Ove postaje smještene su unutar poluzatvorenih obalnih područja sa izrazitim estuarnim i eutrofikacijskim obilježjima. Uspoređivanjem rezultata prostorne raspodjele MT za 2005. godinu sa podacima za razdoblje od 1999. do 2004. godine opaža se dobra podudarnost indeksa MT sa onima iz ranijih izvještajnih razdoblja (1999.-2001., 2002.-2003. i 2004.). Izrazite su povišene vrijednosti indeksa MT na postajama Martinska i Vranjic. Dok povišeni indeks MT na estuarnoj postaji Martinska odražava povišene koncentracije kadmija i bakra, na postaji Vranjic vrijednosti MT indeksa pokazuju trend postepenog povećanja u razdoblju od 1999. do 2005. što zahtijeva dodatno izučavanje i razmatranje doprinosa oksidativnog stresa sintezi MT. U skladu s ranijim istraživanjima potvrđene su sezonski uvjetovane vrijednosti indeksa MT i metala (više u lipnju a niže u listopadu).

biomarkeri; metalotioneini; izloženost dagnji metalima

nije evidentirano

engleski

1.5. Level and impact of contamination in the urban "hot spot" areas- Biomarkers of pollution - : 1.5.1. Systematic determination of metallothioneins in the digestive gland of Mytilus galloprovincialis L.

nije evidentirano

biomarkers; metallothioneins; exposure of Mytilus galloprovincialis L. to metals

nije evidentirano

Podaci o izdanju

Izvještaj Ministarstvu znanosti, obrazovanja i športa RH o projektu Jadran za 2005. godinu

2006.

nije evidentirano

objavljeno

Povezanost rada

Geologija, Kemija, Biologija