Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Topljivost kisika pri biokonverziji glukoze u 2,5-DKG (CROSBI ID 469441)

Prilog sa skupa u zborniku | sažetak izlaganja sa skupa | domaća recenzija

Hraste, Matej ; Pavlović, Nediljko Topljivost kisika pri biokonverziji glukoze u 2,5-DKG // Susret mladih kemijskih inženjera. Zagreb: Hrvatsko društvo kemijskih inženjera i tehnologa (HDKI), 1996. str. 30-x

Podaci o odgovornosti

Hraste, Matej ; Pavlović, Nediljko

hrvatski

Topljivost kisika pri biokonverziji glukoze u 2,5-DKG

Brzina međufaznog prijenosa kisika iz plinske faze u kapljevitu fazu je limitirajući faktor kod većine biotehnoloških procesa u industriji zbog relativno male topljivosti kisiika. Otopljene tvari kao što su: anorganske soli, šećeri, alkoholi, aminokiseline, proteini i druge, smanjuju topljivost plinova u kapljevitoj fazi, pa o sastavu bioreakcijskog medija ovisi količina otopljenog kisika u biotehnološkim procesima. Toljivost plina u kapljevitoj fazi opisuje Henry-ev zakon, p=Hc. Uz pretpostavku da se plin ponaša kao idealni i da vrijedi Henryev zakon, jedan od načina izražavanja topljivosti plina u kapljevini je Bunsen-ov koeficijent alfa. Ovaj koeficijent je definiran kao volumen plina pri 273,15 K i 101,325 kPa, otopljen u jediničnom volumenu kapljevine. Topljivost plinova u kapljevini u ovisnosti o sastavu otopljenih tvari (neelektrolita), opisuje se empirijskim modelom prema Sechenu. Postoje dvije grupe metoda, kemijske i fizičke metode, za eksperimentalno određivanje topljivosti plinova u kapljevini. Kemijskim metodama se analiziraju otopine zasićene plinom, dok se fizičkim metodama određuje plin potreban da se zasiti otopina iz koje su prethodno potpuno uklonjeni svi plinovi (metode zasićenja) ili plin koji se uklanja iz otopine koja je prethodno bila zasićena plinom (desorpcijske metode). U ovom radu je fizičkom metodom zasićenja određivana ovisnost topljivosti kisika o koncentraciji:D-sorbitola, L-sorboze, 2,5-diketo-D-glukonske kiseline i 2-keto-D-glukonske kiseline u vodenim otopinama.

Topljivost kisika

nije evidentirano

engleski

The solubility of oxygen in bioconversion of glucose to 2,5-DKG

nije evidentirano

Solubility of oxygen

nije evidentirano

Podaci o prilogu

30-x.

1996.

objavljeno

Podaci o matičnoj publikaciji

Susret mladih kemijskih inženjera

Zagreb: Hrvatsko društvo kemijskih inženjera i tehnologa (HDKI)

Podaci o skupu

I Susret mladih kemijskih inženjera

poster

26.02.1996-27.02.1996

Zagreb, Hrvatska

Povezanost rada

Prehrambena tehnologija