Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 252990

Kvaliteta odnosa među braćom i sestrama: povezanost sa spolom, razlikom u godinama i redoslijedom rođenja


Chelfi, Petra
Kvaliteta odnosa među braćom i sestrama: povezanost sa spolom, razlikom u godinama i redoslijedom rođenja 2006., diplomski rad, Hrvatski studiji, Zagreb


Naslov
Kvaliteta odnosa među braćom i sestrama: povezanost sa spolom, razlikom u godinama i redoslijedom rođenja
(Sibling relationship quality: Relation to sex of siblings, age difference between siblings and relative age of siblings)

Autori
Chelfi, Petra

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad

Fakultet
Hrvatski studiji

Mjesto
Zagreb

Datum
07.03

Godina
2006

Stranica
79

Mentor
Raboteg-Šarić, Zora

Ključne riječi
Braća i sestre; kvaliteta odnosa; spolne razlike; razlika u godinama; relativna starost
(Siblings; relationship quality; sex differences; age difference; relative age)

Sažetak
Cilj istraživanja bio je ispitati kvalitetu odnosa s bratom ili sestrom kod djece u ranoj adolescenciji te kako se taj odnos mijenja ovisno o spolu djece, njihovoj relativnoj starosti te dobnoj razlici među njima. Te varijable vezane uz biološki status jednog djeteta u odnosu na brata ili sestru nazivaju se konstelacijske varijable. U istraživanju su sudjelovala 202 mlađa adolescenta koji su pohađali šesti, sedmi ili osmi razred. Osim upitnika koji smo konstruirali za prikupljanje općih podataka o ispitanicima i članovima njihovih obitelji, u istraživanju smo koristili i Upitnik o odnosima među braćom i sestrama (Sibling Relationship Questionnaire) koji su konstruirali Furman i Buhrmester (1985), a koji se prvi puta preveo s engleskog jezika i primjenio u Hrvatskoj. Stoga je cilj ovog istraživanja bio i provjeriti faktorsku strukturu Upitnika o odnosima među braćom i sestrama. Analiza podataka je pokazala da se faktorska struktura dosta dobro potvrdila te da se ponašanja i osjećaji mladih adolescenata prema bratu ili sestri mogu objasniti dimenzijama: toplina/bliskost, konflikt, status i moć od brata/sestre i rivalstvo. Istraživanje je također pokazalo da su adolescenti skloniji imati tople i bliske odnose s bratom ili sestrom nego one konfliktne, da adolescenti percipiraju da se oni sami više brinu i skrbe za svoju braću i sestre, nego oni za njih, te da uzajamne dominacije u odnosu ima u manjoj mjeri nego skrbi i brige. Većina adolescenata smatra da njihovi roditelji jednako tretiraju svoju djecu. Odnosi topline/bliskosti u najvećoj se mjeri razlikuju s obzirom na konstelacijske varijable, a konstelacijske varijable najmanje određuju rivalstvo među braćom i sestrama.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
PsihologijaPOVEZANOST RADA


Projekt / tema
0194102

Ustanove
Institut društvenih znanosti Ivo Pilar, Zagreb