Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 252801

Utjecaj bakterizacije i prihrane dušikom na prinos novog genotipa ozimog graška u smjesi sa pšenicom cv. Sana


Uher, Darko; Štafa, Zvonimir; Blažinkov, Mihaela; Pisačić, Ana; Sadorski, Natalija; Kaučić, Dražen
Utjecaj bakterizacije i prihrane dušikom na prinos novog genotipa ozimog graška u smjesi sa pšenicom cv. Sana // Mljekarstvo, 56 (2006), 2; 175-190 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, znanstveni)


CROSBI ID: 252801 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Utjecaj bakterizacije i prihrane dušikom na prinos novog genotipa ozimog graška u smjesi sa pšenicom cv. Sana
(Effect of Inoculation and Nitrogen and Nitrogen Top-Dressing on Yield of New Genotype Winter Pea and Wheat cv. Sana Mixture)

Autori
Uher, Darko ; Štafa, Zvonimir ; Blažinkov, Mihaela ; Pisačić, Ana ; Sadorski, Natalija ; Kaučić, Dražen

Izvornik
Mljekarstvo (0026-704X) 56 (2006), 2; 175-190

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni

Ključne riječi
bakterizacija sjemena ozimog graška; prihrana dušikom; broj kvržica; suha tvar kvržica; prinos suhe tvari graška i pšenice
(inoculated of winter pea seeds; nitrogen top-dressing; number of nodule; dry weight nodule; dry matter yield of winter pea and wheat)

Sažetak
Trogodišnjim istraživanjima (2002. do 2005.g.) utvrđivan je utjecaj učinkovitosti bakterizacije sjemena novog genotipa ozimog graška L4 i prihrane dušikom na broj i masu suhe tvari kvržica, te prinose suhe tvari smjese ozimog graška i pšenice cv. Sana. Prije sjetve izvršena je predsjetvena bakterizacija sjemena graška s sojem Rhizobium leguminosarum bv. viciae 1001 iz zbirke Zavoda za Mikrobiologiju Agronomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Ukupno najveći broj kvržica na korijenu graška utvrđen je na bakteriziranoj varijanti 2 (39 kvržice/biljci), kao i masa suhe tvari kvržica (0, 194 g/biljci). Prosječni prinosi suhe tvari graška kretali su se od 2, 36 t ha-1 (kontrola) do 3, 50 t ha-1 (bakterizacija). Prosječni prinosi suhe tvari pšenice varirali su od 5, 63 t ha-1 (kontrola) do 7, 31 t ha-1 (prihrana dušikom). Ukupni prinosi suhe tvari iznosili su od 7, 99 t ha-1 (kontrola) do 10, 69 t ha-1 (prihrana dušikom).

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Projekt / tema
0178036 - 0178036

Ustanove
Agronomski fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Zvonimir Štafa (autor)

Avatar Url Dražen Kaučić (autor)

Avatar Url Mihaela Blažinkov (autor)

Avatar Url Darko Uher (autor)

Citiraj ovu publikaciju

Uher, Darko; Štafa, Zvonimir; Blažinkov, Mihaela; Pisačić, Ana; Sadorski, Natalija; Kaučić, Dražen
Utjecaj bakterizacije i prihrane dušikom na prinos novog genotipa ozimog graška u smjesi sa pšenicom cv. Sana // Mljekarstvo, 56 (2006), 2; 175-190 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, znanstveni)
Uher, D., Štafa, Z., Blažinkov, M., Pisačić, A., Sadorski, N. & Kaučić, D. (2006) Utjecaj bakterizacije i prihrane dušikom na prinos novog genotipa ozimog graška u smjesi sa pšenicom cv. Sana. Mljekarstvo, 56 (2), 175-190.
@article{article, year = {2006}, pages = {175-190}, keywords = {inoculated of winter pea seeds, nitrogen top-dressing, number of nodule, dry weight nodule, dry matter yield of winter pea and wheat}, journal = {Mljekarstvo}, volume = {56}, number = {2}, issn = {0026-704X}, title = {Effect of Inoculation and Nitrogen and Nitrogen Top-Dressing on Yield of New Genotype Winter Pea and Wheat cv. Sana Mixture}, keyword = {inoculated of winter pea seeds, nitrogen top-dressing, number of nodule, dry weight nodule, dry matter yield of winter pea and wheat} }

Uključenost u ostale bibliografske baze podataka:


  • AGRICOLA
  • CAB ABSTRACTS
  • FOOD SCIENCE & TECHNOLOGY ABS
  • FOODLINE
  • CAB HEALTH
  • AGRIS
  • WORLD TRANSL.INDEX
  • TOXLINE
  • PACKAGING SCIENCE & TECHNOLOGY





Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font