Utjecaj bakterizacije i prihrane dušikom na prinos novog genotipa ozimog graška u smjesi sa pšenicom cv. Sana (CROSBI ID 124374)
Prilog u časopisu | izvorni znanstveni rad
Podaci o odgovornosti
Uher, Darko ; Štafa, Zvonimir ; Blažinkov, Mihaela ; Pisačić, Ana ; Sadorski, Natalija ; Kaučić, Dražen
hrvatski
Utjecaj bakterizacije i prihrane dušikom na prinos novog genotipa ozimog graška u smjesi sa pšenicom cv. Sana
Trogodišnjim istraživanjima (2002. do 2005.g.) utvrđivan je utjecaj učinkovitosti bakterizacije sjemena novog genotipa ozimog graška L4 i prihrane dušikom na broj i masu suhe tvari kvržica, te prinose suhe tvari smjese ozimog graška i pšenice cv. Sana. Prije sjetve izvršena je predsjetvena bakterizacija sjemena graška s sojem Rhizobium leguminosarum bv. viciae 1001 iz zbirke Zavoda za Mikrobiologiju Agronomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Ukupno najveći broj kvržica na korijenu graška utvrđen je na bakteriziranoj varijanti 2 (39 kvržice/biljci), kao i masa suhe tvari kvržica (0, 194 g/biljci). Prosječni prinosi suhe tvari graška kretali su se od 2, 36 t ha-1 (kontrola) do 3, 50 t ha-1 (bakterizacija). Prosječni prinosi suhe tvari pšenice varirali su od 5, 63 t ha-1 (kontrola) do 7, 31 t ha-1 (prihrana dušikom). Ukupni prinosi suhe tvari iznosili su od 7, 99 t ha-1 (kontrola) do 10, 69 t ha-1 (prihrana dušikom).
bakterizacija sjemena ozimog graška; prihrana dušikom; broj kvržica; suha tvar kvržica; prinos suhe tvari graška i pšenice
nije evidentirano
engleski
Effect of Inoculation and Nitrogen and Nitrogen Top-Dressing on Yield of New Genotype Winter Pea and Wheat cv. Sana Mixture
nije evidentirano
inoculated of winter pea seeds; nitrogen top-dressing; number of nodule; dry weight nodule; dry matter yield of winter pea and wheat
nije evidentirano