Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 252794

Utjecaj bakterizacije i prihrane dušikom na prinos i krmnu vrijednost ozimog graška cv. Maksimirski ozimi u smjesi s tritikale cv. Clercal


Uher, Darko; Štafa, Zvonimir; Redžepović, Sulejman; Blažinkov, Mihaela; Sikora , Sanja; Kaučić, Dražen
Utjecaj bakterizacije i prihrane dušikom na prinos i krmnu vrijednost ozimog graška cv. Maksimirski ozimi u smjesi s tritikale cv. Clercal // Mljekarstvo, 56 (2006), 2; 157-174 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, znanstveni)


CROSBI ID: 252794 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Utjecaj bakterizacije i prihrane dušikom na prinos i krmnu vrijednost ozimog graška cv. Maksimirski ozimi u smjesi s tritikale cv. Clercal
(Effect of Inoculation and Nitrogen Top-Dressing on Yields and Fodder value of Winter Pea cv. Maksimirski ozimi in Triticale cv. Clercal Mixture)

Autori
Uher, Darko ; Štafa, Zvonimir ; Redžepović, Sulejman ; Blažinkov, Mihaela ; Sikora , Sanja ; Kaučić, Dražen

Izvornik
Mljekarstvo (0026-704X) 56 (2006), 2; 157-174

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni

Ključne riječi
bakterizacija sjemena graška; prihrana dušikom; prinos zelene mase; prinos suhe tvari; krmna vrijednost
(inoculation of pea seeds; nitrogen top-dressing; green mass yield; dry matter yield; fodder value)

Sažetak
Dvogodišnjim istraživanjima (1999. do 2001.g.) utvrđivan je utjecaj učinkovitosti bakterizacije sjemena ozimog graška i prihrane dušikom na broj i aktivnost kvržica na korijenu graška, te prinos zelene mase, suhe tvari i krmnu vrijednost smjese graška cv. Maksimirski ozimi i tritikale cv. Clercal. Prije sjetve izvršena je predsjetvena bakterizacija sjemena graška s sojem Rhizobium leguminosarum bv. viciae iz zbirke Zavoda za Mikrobiologiju Agronomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Ukupni najveći broj kvržica na korijenu graška (134) utvrđen je na bakteriziranoj varijanti, kao i aktivni broj kvržica (120). Prosječni prinosi zelene mase smjese iznosili su od 20, 9 t ha-1 (kontrola) do 30, 1 t ha-1 (bakterizacija + prihrana dušikom). Ukupni prinosi suhe tvari iznosili su od 3, 71 t ha-1 (kontrola) do 5, 36 t ha-1 (prihrana dušikom). Prinosi sirovih bjelančevina graška u 2001. g. varirali su od 500 kg ha-1 (prihrana dušikom) do 642 kg ha-1 (bakterizacija), a tritikale od 322 kg ha-1 (kontrola) do 498 kg ha-1 (prihrana dušikom). Ukupni prinosi sirovih bjelančevina smjese iznosili su od 845 kg ha-1 (kontrola) do 998 kg ha-1 (prihrana dušikom).

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Projekt / tema
0178036 - 0178036

Ustanove
Agronomski fakultet, Zagreb

Citiraj ovu publikaciju

Uher, Darko; Štafa, Zvonimir; Redžepović, Sulejman; Blažinkov, Mihaela; Sikora , Sanja; Kaučić, Dražen
Utjecaj bakterizacije i prihrane dušikom na prinos i krmnu vrijednost ozimog graška cv. Maksimirski ozimi u smjesi s tritikale cv. Clercal // Mljekarstvo, 56 (2006), 2; 157-174 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, znanstveni)
Uher, D., Štafa, Z., Redžepović, S., Blažinkov, M., Sikora , S. & Kaučić, D. (2006) Utjecaj bakterizacije i prihrane dušikom na prinos i krmnu vrijednost ozimog graška cv. Maksimirski ozimi u smjesi s tritikale cv. Clercal. Mljekarstvo, 56 (2), 157-174.
@article{article, year = {2006}, pages = {157-174}, keywords = {inoculation of pea seeds, nitrogen top-dressing, green mass yield, dry matter yield, fodder value}, journal = {Mljekarstvo}, volume = {56}, number = {2}, issn = {0026-704X}, title = {Effect of Inoculation and Nitrogen Top-Dressing on Yields and Fodder value of Winter Pea cv. Maksimirski ozimi in Triticale cv. Clercal Mixture}, keyword = {inoculation of pea seeds, nitrogen top-dressing, green mass yield, dry matter yield, fodder value} }

Uključenost u ostale bibliografske baze podataka:


  • AGRICOLA
  • CAB ABSTRACTS
  • FOOD SCIENCE & TECHNOLOGY ABS
  • FOODLINE
  • CAB HEALTH
  • AGRIS
  • WORLD TRANSL.INDEX
  • TOXLINE
  • PACKAGING SCIENCE & TECHNOLOGY





Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font