Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Odlike vanjštine i proizvodnosti paške ovce (CROSBI ID 344434)

Ocjenski rad | diplomski rad

Perhot, Lidija Odlike vanjštine i proizvodnosti paške ovce / Mioč, Boro (mentor); Zagreb, Agronomski fakultet, . 2006

Podaci o odgovornosti

Perhot, Lidija

Mioč, Boro

hrvatski

Odlike vanjštine i proizvodnosti paške ovce

S obzirom da je izvorna paška ovca trojnih proizvodnih osobina (mlijeko, meso, vuna) cilj ovog rada je prikazati odlike vanjštine i proizvodnosti paške ovce. Mlijeko je najvažniji i najinteresantniji proizvod paške ovce danas, stoga je važno prikazati najvažnije čimbenike koji utječu na količinu mlijeka kao sirovine za proizvodnju sira. Proizvodnja ovčjeg mlijeka vrlo je kompleksna i zahtjevna, uvjetovana brojnim čimbenicima. Prosječna dnevna količina proizvedenog mlijeka, ukupna proizvodnja mlijeka u laktaciji, dužina i perzistencija laktacije te kemijski sastav mlijeka pod utjecajem su najvažnijeg čimbenika - genotipa, odnosno pasmine ovce zatim hranidbe, dobi ovce, sezone janjenja, uvjeta držanja i zdravlja ovce. Laktacija paške ovce traje od 162 do 178 dana, s ukupnom prosječnom proizvodnjom mlijeka od 125, 50 kg do 171, 35 kg, tj. od 0, 70 do 0, 98 kg mlijeka dnevno (HSC, 2004). Mlijeko paške ovce prerađuje se u tvrdi punomasni sir, zaštićenog naziva Paški sir. Od sirutke se proizvodi svježi albuminski sir - skuta. Samo mali dio mlijeka koristi se kao svježe konzumno mlijeko. Ovčje meso, osobito mlada paška janjetina drugi je važan proizvod paške ovce. Mlada janjad se najčešće kolje u dobi od 30 do 45 dana te je masa trupa paškog janjeta od 4 do 6 kg. Trup je mali, plitak, svijetlo ružičaste boje, s glavom, a bez pluća, sa srcem i jetrom. Meso je specifičnog, aromatičnog okusa. Runo paške ovce je poluotvoreno s jasno naglašenim pramenovima dužine od 12 do 20 centimetara pa se paška ovca još ponegdje u literaturi ubraja u skupinu pramenki. Nastrig vune je od 1, 2 do 2 kg, a debljina vunske niti od 26 do 28 mikrona.

paška ovca; ovčje mlijeko; paški sir; skuta; meso; vuna

nije evidentirano

engleski

Exterior and productivity characteristics of Pag sheep

nije evidentirano

Pag sheep; sheep milk; Pag cheese; curd cheese; meat; wool

nije evidentirano

Podaci o izdanju

33

14.07.2006.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Agronomski fakultet

Zagreb

Povezanost rada

Poljoprivreda (agronomija)