Razdvajanje smjese organskih kiselina kristalizacijom (CROSBI ID 344426)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Vidalin, Ivana
Zelić, Bruno
hrvatski
Razdvajanje smjese organskih kiselina kristalizacijom
L-jabučna kiselina je komponenta staničnog metabolizma. Jedan je od ključnih spojeva u ciklusu proizvodnje energije u stanicama znanom kao ciklus limunske kiseline ili Krebsov ciklus. Široko je rasprostranjena u prirodi gdje se pojavljuje u vrlo niskim koncentracijama. L-jabučna kiselina se dobiva ekstrakcijom iz jabučnog soka i biokonverzijom fumarne kiseline uz enzim fumarazu. Upotrebljava se u farmaceutskoj industriji, te u prehrambenoj i kozmetičkoj industriji kao konzervans (zamjena za limunsku kiselinu). Učinkovita je u liječenju bolesti jetre osobito hiperamonemije. U ovom radu provedena je kristalizacija modelnih otopina fumarne i L-jabučne kiseline uz praćenje utjecaja promjene pH i temperature na učinkovitost procesa kristalizacije. Kinetika kristalizacije fumarne kiseline određena je u šaržnom sustavu. Na temelju rezultata ovih pokusa dizajniran je i proveden eksperiment kristalizacije modelnih otopina kiselina u kontinuiranim uvjetima provedbe procesa kristalizacije.
L-jabučna kiselina; fumarna kiselina; šaržna kristalizacija; kontinuirana kristalizacija; kinetika kristalizacije
nije evidentirano
engleski
Separation of organic acid mixture by crystallization
nije evidentirano
L-malic acid; fumaric acid; batch crystallization; continuous crystallization; kinetic of crystallization
nije evidentirano
Podaci o izdanju
48
27.06.2006.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Fakultet kemijskog inženjerstva i tehnologije
Zagreb