Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Razdvajanje smjese organskih kiselina kristalizacijom (CROSBI ID 344426)

Ocjenski rad | diplomski rad

Vidalin, Ivana Razdvajanje smjese organskih kiselina kristalizacijom / Zelić, Bruno (mentor); Zagreb, Fakultet kemijskog inženjerstva i tehnologije, . 2006

Podaci o odgovornosti

Vidalin, Ivana

Zelić, Bruno

hrvatski

Razdvajanje smjese organskih kiselina kristalizacijom

L-jabučna kiselina je komponenta staničnog metabolizma. Jedan je od ključnih spojeva u ciklusu proizvodnje energije u stanicama znanom kao ciklus limunske kiseline ili Krebsov ciklus. Široko je rasprostranjena u prirodi gdje se pojavljuje u vrlo niskim koncentracijama. L-jabučna kiselina se dobiva ekstrakcijom iz jabučnog soka i biokonverzijom fumarne kiseline uz enzim fumarazu. Upotrebljava se u farmaceutskoj industriji, te u prehrambenoj i kozmetičkoj industriji kao konzervans (zamjena za limunsku kiselinu). Učinkovita je u liječenju bolesti jetre osobito hiperamonemije. U ovom radu provedena je kristalizacija modelnih otopina fumarne i L-jabučne kiseline uz praćenje utjecaja promjene pH i temperature na učinkovitost procesa kristalizacije. Kinetika kristalizacije fumarne kiseline određena je u šaržnom sustavu. Na temelju rezultata ovih pokusa dizajniran je i proveden eksperiment kristalizacije modelnih otopina kiselina u kontinuiranim uvjetima provedbe procesa kristalizacije.

L-jabučna kiselina; fumarna kiselina; šaržna kristalizacija; kontinuirana kristalizacija; kinetika kristalizacije

nije evidentirano

engleski

Separation of organic acid mixture by crystallization

nije evidentirano

L-malic acid; fumaric acid; batch crystallization; continuous crystallization; kinetic of crystallization

nije evidentirano

Podaci o izdanju

48

27.06.2006.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Fakultet kemijskog inženjerstva i tehnologije

Zagreb

Povezanost rada

Biotehnologija